Lesk a bieda bánk

Podnikanie európskych bánk čoraz viac pripomína začarovaný kruh bez reálnej perspektívy. Z jednej strany ich gniavi čoraz prísnejšia legislatíva týkajúca sa regulácie zameranej na znižovanie rizík a pomerne vysoké odvody do viaczložkových fondov na ochranu vkladov.

09.05.2016 17:00
debata (6)

Na druhej strane pomyselného konca je to nízka úroveň úrokových sadzieb pod taktovkou enormného prílevu lacných peňazí požičiavaných komerčným bankám. Súčasná politika ECB je falošná, lebo trestá tých, čo sa správajú zodpovedne a sporia si trebárs na obdobie staroby.

Paradoxne pritom odmeňuje čoraz väčšími úvermi tých ľudí, čo hneď všetko minú. Verejné financie všetkých krajín dlhodobo svietia v červených číslach a kritikom už desaťročia odkazujú, že na vyrovnané rozpočty si treba ešte pár rokov počkať.

Počiatočné pozitívne efekty spotreby na dlh v podobe vyššieho výkonu ekonomiky vyprchávajú s rastom cien realít. Analýzy dokazujú, že rast cien bytov je dnes oveľa razantnejší ako pokles úrokov, čo má negatívny vplyv na schopnosť rodín splácať hypotéky.

Liečba problémov nízkeho dopytu, ochoty míňať a zvyšovať spotrebu cez dostupnejšie a jednoduchšie dostupné úvery má v sebe ukrytých viac škôd ako úžitku. Banky pri hypotékach s úrokmi pod 2% ročne majú problém do svojich kalkulácií zahrnúť primerané marže a tvorbu rezerv na zlyhané úvery a ich vymáhanie a správu či odpisy strát prípadných toxických aktív.

Ak banky na dobre zabezpečených úveroch zarobia málo, snažia sa zisky z úrokovej marže nahradiť čoraz vyššími poplatkami. Cenníky svojich služieb menia tak často, že mnoho zákazníkov zvyšovanie poplatkov a zmien všeobecných obchodných podmienok nestačí vôbec sledovať.

Internetové stránky komerčných bánk, najmä v prípade Slovenska, sú z obsahovej stránky zvyčajne zmesou marketingových kreácií ľudí, ktorí o financiách vedia veľmi málo. Klient sa stráca v záplave reklám na investovanie.

Nájsť cenník banky alebo prehľad úrokových sadzieb zväčša už iba so symbolickými úrokmi pre sporiteľov je pritom ľahšie na špecializovaných serveroch ako na stránkach samotných bánk.

Pri nízkych úrokoch sa sporitelia obvykle menia na investorov v podielových fondoch, prípadne sú čoraz intenzívnejšie oslovovaní nebankovými finančnými spoločnosťami s minimálnou reguláciou a ochranou práv spojených s nákupom cenných papierov.

Ide zväčša o firemné dlhopisy a zmenky vydávané spoločnosťami považovanými za finančných žralokov, keď sľubované úroky predstavujú aj v dnešnej dobe úrokového dna približne štyri až osem percent ročne. Aká výhodná bola investícia, sa klient dozvie až pri splatnosti cenného papiera. Odhadnúť realitu naplnenia hesla, že risk je zisk, je v tomto prípade dosť ťažké.

Veď premena takýchto negarantovaných cenných papierov na bezcenné pohľadávky nebola v minulosti žiadnou výnimkou ani na Slovensku. Klienti najväčších finančných žralokov na Slovensku však zatiaľ na negarantovaných investíciách do úročiteľných cenných papierov vždy slušne zarobili.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #banky