Drahá spravodlivosť

Slovensko sa považuje za krajinu s nízkou úrovňou vymožiteľnosti práva. To sa na medzinárodnej úrovni odzrkadľuje v celkovom hodnotení podnikateľského prostredia a v obavách potenciálnych zahraničných investorov. Príčinou je v prvom rade zdĺhavosť súdnych sporov a neistota v podobe subjektívneho či dokonca deformovaného výkladu zákonov.

30.05.2016 15:00
debata (7)

Týka sa to najmä sporov, keď ide o chyby tovarov alebo poskytnutých služieb na základe kontraktov medzi firmami, či nezaplatených faktúr, keď dlžníci pri vydaných platobných rozkazoch podajú na súd odvolanie s fiktívnymi dôvodmi.

Česká a Slovenská republika hádam aj vzhľadom na spoločnú minulosť sú spolu s Poľskom lídrami vo výške súdnych poplatkov. Pokiaľ sa teda podnikateľ na Slovensku alebo Česku súdi o dlžnú sumu, má istotu, že ho to bude stáť veľa peňazí. Rozdiel v prípade Poľska spočíva v tom, že za tamojšími vysokými poplatkami dostáva veriteľ satisfakciu v podobe rýchleho konania na súdoch.

Zaujímavý pohľad na súdne poplatky v jednotlivých štátoch sveta prináša štúdia spoločnosti Braun Partners. Z jej analýzy vyplýva, že pri výške súdneho sporu päťstotisíc eur zaplatí na súdnych poplatkoch slovenský žalobca v našej krajine neuveriteľných tridsaťtisíc eur. Pritom za rovnaký spor v Taliansku len 1 214, vo Švédsku 2 300, Maďarsku 4 840 a v Rakúsku 8 987 eur. V USA by žalujúca strana zaplatila v takomto prípade iba 320 eur. V Poľsku by súd rovnako ako v Česku vyinkasoval od žalobcu dvadsaťpäťtisíc e­ur.

Slovensko sa môže v medzinárodných porovnaniach pochváliť extrémne vysokými súdnymi poplatkami, ktorých maximálna výška stropu predstavuje až 33 193,50 eura, pričom poplatky v rovnakej výške 6 percent z predmetu sporu sa platia aj v odvolacom konaní vo veci samej. Pri súdnych žalobách o neplatnosť zmluvy vo verejnom obstarávaní sa podľa aktuálneho sadzobníka dokonca uvádza maximálna výška poplatku 100-tisíc eur.

Podľa medializovaných informácií z prostredia českej justície zverejnených v ekonomickom týždenníku Euro Slovensko dokáže pokryť súdnymi poplatkami asi 23,8 percenta svojich výdavkov na súdnictvo, pričom v Rakúsku je to až 38,9, ale v Česku iba 12,3 percenta. Susedné Rakúsko patrí medzi krajiny, ktoré sa tešia dôvere podnikateľov v Európe, pokiaľ ide o spravodlivosť v rozsudkoch samotných. Za bernú mincu však treba brať najmä tzv. rozhodcovské súdy, ktoré riešia spory v prípadoch, ak zmluvné strany uzavreli obchodný kontrakt s uvedením rozhodcovskej doložky s vylúčením riešenia sporu na štátnych súdoch.

Slovenské právne a súdne prostredie teda nikoho veľmi neoslní, pretože sme v porovnaní s ostatnými pomalí a drahí. Súdiť sa je pre firmy, ale aj ľudí u nás veľmi komplikované a v zásade s veľkým rizikom neúspechu i v prípade presvedčivých argumentov. Pohľadávky, kde sa dá očakávať problém, sú tak vďačným objektom na postúpenie expertom na vymáhanie z inkasných spoločností.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #právo #súdne poplatky