Koncoročné vysvedčenia

Žijeme v natoľko prevratnom období, až to vyvoláva pocit, že onedlho neostane kameň na kameni. Navyše k tomu pristupuje rozdelenie sveta – teraz najmä na ten pred prázdninami a ten cez prázdniny, ktoré bývajú nezriedka vyplnené aj dovolenkami.

27.06.2016 08:00
debata (8)

Pritom dovolenka predstavuje natoľko náročnú a stresujúcu činnosť, že nezriedka dokáže prehlušiť aj kúzlo prázdnin.

Presne na pomedzí týchto dvoch rozdielnych svetov sa dnes nachádzajú najmä rodičia a ich ratolesti, čo má, pochopiteľne, dosah na celú spoločnosť. Medzníkom sú fakticky vysvedčenia, ktoré samy osebe často predstavujú zásah do ľudských práv a slobôd maloletej menšiny. Tá zvyčajne disponuje podstatne inou orientáciou, než býva tá zameraná na školskú problematiku. Ak výsledky nezodpovedajú pôvodným predstavám a plánom, jedinou útechou pre rodičov zostáva činnosť politických strán. Doteraz bývala neprirodzene prázdninami prerušovaná, no niektoré opozičné strany sa už vraj rozhodli, že si nebudú vstupovať do svedomia, ale radšej budú vstupovať do svedomia iným politickým stranám.

S červenými kartami vypochodujú k bratislavskému komplexu Bonaparte a tam budú radostne počúvať politikov, čo tam ani nebývajú, no pre istotu sa ešte aj neskrývane tvária ako sociálne postihnutí z predmestia. Sú totiž v posledných dňoch mimoriadne zábavní. Aspoň tak ako ostreľovači z americkej námornej pechoty, ktorí majú, aspoň v dramatických filmoch, podobné povzbudivé výkriky ako čerstvo vydatá poslankyňa, čakajúca prírastok do novej rodiny: „Dáme ich dole!“ Po takomto smelom výkriku už v hollywoodskej produkcii zvyčajne vidno iba pár pastierov s „kalašnikovmi“, ležiacich s prestrelenou hlavou medzi opustenými ovečkami, medzi ktorými sa zákerne skrývali. Je to ten pocit spravodlivosti, ktorý takéto filmy obsahujú samy v sebe.

Slovenskí majdanisti za nimi v ničom nezaostávajú. Ja napríklad, keď počúvam poslanca Daniela Lipšica, mám vždy práve tento pocit, totiž, že spravodlivosť už nikdy nebude lepšia a nikdy nebude bližšie ako práve v tej chvíli. Treba priznať, že tento nádejný mladý politik pod umným a otcovským vedením skúseného predsedu OĽaNO Igora Matoviča jednoducho dozrel a nejaké prudké a vcelku zbytočné záchvevy intelektu už ani nepredstiera.

Vpravo sa dnes totiž jednoducho hrá v úplne inej tónine, nosí sa iný strih vlasov a nová terminológia stmeľuje najviac, lebo v prevažnej miere pripomína staršie prvotiny niektorých mladších slovenských spisovateľov. Europoslanec Richard Sulík však sľubuje viac týchto podujatí a s väčšou účasťou. Zaznejú ešte ostrejšie vyhlásenia, všetko sa posunie k dobru a nič krajšie ako tieto prázdniny nezažijeme.

K optimizmu prispieva aj množstvo vonkajších súvislostí, napríklad ukrajinský prezident sľubuje, že to s Krymom a východnou Ukrajinou vybaví veľmi rýchlo. Ba aj niektoré štáty prisľúbili, že V EÚ zostanú a niektorí utečenci azda do EÚ ani neutečú. Len to vraj nie je celkom isté, či najhoršie známky na tohtoročnom vysvedčení nebude mať obyčajný zdravý rozum.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vysvedčenie