Šanca pre lepšiu úniu

Hádam žiadne iné referendum nevstúpi do histórie natoľko iracionálne a ovplyvnené lžami populistov a manipuláciami bulváru.

28.06.2016 13:00
debata (11)

Ak by do predreferendovej kampane nevstupovali bulvárne médiá ako The Sun s nenávistnými titulkami a heslá strany UKIP za vystúpenie by neboli klamstvami, čo jej šéf Nigel Farrage priznal hneď deň po hlasovaní, mohlo sa to skončiť úplne inak.

Čo možno vari nevie, britský bulvár, hlásna trúba za vystúpenie z EÚ, mesiace masíroval verejnú mienku článkami o neprispôsobivých migrantoch, ktorí sa valia do Británie – o nás, Východoeurópanoch. Práve Poliaci, Slováci či Ukrajinci Britom „berú prácu“, v horších článkoch sme boli rovno zlodeji či znásilňovači britských žien.

Hneď po vyhlásení výsledkov sa neprekvapujúco zdvihla vlna rasistických útokov. Ľudia tmavšej pleti, Indovia tretej generácie žijúcej v Británii si na ulici od náhodných okoloidúcich teraz vypočujú, že majú „ísť domov“, poľské čašníčky „si majú zbaliť veci“. Aj to je odvrátená strana kampane za brexit. Niektorí teraz majú pocit, že svoje frustrácie si môžu verejne na kohokoľvek vyliať, že rasizmus je v poriadku, že si ho odhlasovali. Napriek zlovestným prognózam o ďalšej dezintegrácii však odchod Británie nemusí byť pre EÚ až takou katastrofou. Veď v konečnom dôsledku britskí euroskeptici, či z monarchistickej nostalgie, či kvôli predvolebným kampaniam, boli vždy tou najväčšou brzdou akejkoľvek hlbšej európskej integrácie.

Ak chce únia vyjsť z krízy brexitu silnejšia, toto je to tá správna chvíľa na odvážne politické vízie. Nemôžme prenechať iniciatívu extrémistom typu Le Penovej, Wildersa či Kotlebu, ktorí budú zúrivo búšiť proti „diktátu Bruselu“, ani pouličným rasistom, ktorí svojou nenávisťou zamoria verejný život. Naopak, treba ponúknuť lepšiu alternatívu. EÚ vyšších životných a ľudskoprávnych štandardov, aby sa ľudia neobracali na „riešenia“ rôznych brancov, kotlebovcov, rasistov a xenofóbov.

Po brexite je čas na ďalšiu integráciu a demokratickú federalizáciu EÚ. Keď je kapitál nadnárodný, nemôže byť politika iba lokálna. Zo strednodobého hľadiska môže odchod Británie znamenať aj presun značne bohatých bánk z Londýna do Frankfurtu, Madridu či Dublinu. Tu by sme získali väčšiu kontrolu nad kapitálom, niečo, čomu sa londýnska City doteraz úspešne bránila, štvrtkové referendum jej túto možnosť vzalo.

Únia musí upevňovať práva pracujúcich, znižovať príjmové nerovnosti, zlepšovať pracovné štandardy, zjednocovať sociálne systémy smerom k postupnému zavádzaniu jednotnej minimálnej mzdy a dôchodku. Kľúčové je, aby začala ochraňovať periférne ekonomiky, ako je tá naša, pred predátorskymi praktikami nadnárodných investorov, ktorí vždy chcú získať vysoké dotácie, platiť malé dane a nízke mzdy.

Máme na výber. Buď necháme úniu prepadať sa do ďalšej neistoty, kde postupne odíde jeden člen za druhým pod taktovkou lživých hesiel populistov, ktorým i tak nejde o nič iné ako o vlastnú moc, alebo sa dopracujeme k lepšej, integrovanejšej a silnejšej únii s výhodami pre všetkých. Brexit je tá šanca.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit