Na drevenom koníku...

Majster Milan Pokojný sa vyučil za mechanika optických prístrojov. Povolanie, ktoré si vyžaduje presnosť a trpezlivosť, také potrebné aj pri vyrábaní drevených hračiek.

13.07.2016 17:00
debata

Odmalička mal rád prírodu a možno aj preto sa venuje práci s drevom. Najskôr sa venoval výrobe nábytku, neskôr vyrábal rôzne druhy skriniek na hodiny a odkedy vyrobil prvý drevený vláčik pre svojho syna, výrobu hračiek z dreva už neopustil.

Svoje hračky vyrába vo svojej malej dielničke v Šenkviciach a hotové si ich nosí domov, kde ich finalizuje. Niektoré z nich, väčšinou zvieratká, domaľováva jeho manželka Margitka, naša kolegyňa z knižnice. Aj takto môže vyniknúť nápad na letný prázdninový utorok, ktoré naša pezinská knižnica organizuje po celé prázdniny.

Občas siahneme po starých osvedčených programoch pre decká, ako sú servítkovanie či hľadanie pokladu v knižnici, inokedy sa hráme na doktorov a ošetrujeme „choré knižky“, vyrábame šperky, pletieme či háčkujeme, cvičíme si s deckami pamäť a novinkou tohto leta je výstava drevených hračiek majstra Milana Pokojného a s tým spojené tvorivé dielne. Deti si budú môcť drevenú hračku namaľovať a dotvoriť samy.

Vláčiky a lokomotívy, ktoré boli kdesi na začiatku, pána Pokojného neopustili, železnica, na ktorej strávil 25 rokov, mu je stálou inšpiráciou. Neskôr k vláčikom pribudli koníky, vozíky a iné „starodávne“ drevené hračky, s ktorými sa hrával so svojimi rovesníkmi ako dieťa, neskôr v ňom možno práve tie prebudili záujem o históriu a pán Pokojný začal vyrábať drevené „veterány“, staré lietadlá alebo repliky starých drevených hračiek.

Jeho hračky sú nielen dômyselne vymyslené a vypracované, ale aj pekné, koníky a vlaky nás na chvíľu odvezú do krajiny detstva a do čias, ktoré sa dávno minuli, ale vďaka majstrom, ako je pán Milan Pokojný a jeho hračkám sú stále tu a aj dospeláci to do tejto krajiny majú iba na skok.

Skočte si do pezinskej knižnice pozrieť, s čím sa hrávali vaši rodičia alebo starí rodičia, alebo sami príďte zaspomínať či ukázať vašim deťom, ako ste sa hrali vy. Z vlastnej skúsenosti viem, že do detstva sa odjakživa cválalo na drevenom koníku…

Majstra Milana Pokojného môžete nájsť na jarmokoch, trhoch, kde sú remeslá populárne. Jeho hračky už putovali aj do Austrálie, Ameriky, Nemecka, Rakúska, Maďarska, Francúzska či Veľkej Británie.

V tento utorok bolo takým malým jarmokom podbránie našej knižnice v Pezinku. Bez zbytočných slov sme otvorili výstavu hračiek Milana Pokojného a v podbrání si deti jeho hračky maľovali. Výstava potrvá do konca augusta a my si pre veľký úspech takéto tvorivé dielne ešte raz zopakujeme.

Drevo je jeden z najpríjemnejších a najteplejších materiálov. Ešte aj suk či rastový kaz pôsobia ako ornament. Dobre sa drží v rukách, pekné je na polici a podľa obľuby, ktorej sa tešia nielen u detí, ale aj nás dospelákov, drevené vláčiky – tuším zájdu ďalej ako tie najmodernejšie rýchlovlaky, aké dnes nájdeme v obchodoch s hračkami. Výrobu takýchto hračiek musíte mať totiž patentovanú niekde v kuloároch srdca!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hračky