Nová dovolenka

To, čo človeka najviac prekvapí, je, že ho niekde čaká nová dovolenka. To, čo je na tom príjemné, je skutočnosť, že ho čaká. Ale čo každého trochu znervózňuje, je fakt, že ju musí absolvovať.

24.07.2016 14:00
debata

Zmocňuje sa toho aj komerčný textilný priemysel a ponúka tričká s potlačou o prekliatej dovolenke a podobne. Akoby tričko mohlo pomôcť. Jediná možnosť, ako sa týmto stresom vyhnúť, znamená málo odskúšanú alternatívu, totiž tešiť sa na dovolenku a zvoliť si úplne iné, priliehavejšie tričko.

Dôvodov na radosť je na Slovensku neuveriteľne veľa, najviac ich spôsobuje denná tlač. Napríklad nedávno som sa dočítal, že vinou brexitu britská libra neuveriteľne klesla. Preto každý Brit, ktorý by sa odhodlal pozrieť do starej dobrej Európy, kam ešte včera úplne normálne patril, bude musieť dať za dovolenku o niekoľko desiatok eur viac.

Ono je tu taká stará povera, že britské platy sú o niečo vyššie ako u nás, ale naozaj neviem, či opodstatnená. Predstavujem si postarší pár z vyššej strednej vrstvy, ako sedí na gauči v usedavom plači, keď má dať za dovolenku napríklad rovno o takých  tridsať eur viac.

Ešte viac ma určite poteší pohľad na mladých britských turistov, ktorí sa doteraz v Európe bavili dosť hlučným a rozšafným spôsobom, ako smutne a celkom potichu posedávajú po prístavoch pri poháriku sódy. Tento okamih som rozhodnutý využiť a plne vychutnať. Teraz ja prejdem hrdo okolo nich s nonšalantným úsmevom a s veľkým červeným melónom pod pazuchou a tým im dám dostatočne najavo neskutočnú ekonomickú silu a prosperitu eurozóny.

Darmo, oproti slovenskému učiteľovi dnes už Briti nemajú šance! Ale už teraz tuším, aj keď škodoradosť je istotne najväčšia radosť, že je to iba také obyčajné zastrájanie a že ma bude opäť tešiť každá nová a neznáma tvár či bytosť, ktorú na svojej ceste stretnem. V srdci si opäť hrdo ponesiem svoj domov a budem sa usilovať byť každému v núdzi, ale napríklad aj v dobrej chvíli, iba nápomocný. Ak sa človek rozhodne vykročiť do sveta s láskou, určite ho nájde bohatší a zaujímavejší ako bez nej.

Niekedy je to akoby mal vkročiť priamo do zrkadla. Ak je sám slušný, poľahky zistí, že svet je stvorený väčšinou zo slušných, ba aj nesmierne láskavých ľudí. Veď i hviezdy svietia iba pre tých, čo ich chcú vidieť. Ani cestovanie nikam isto nie je bez rizík a bežných i zložitejších cestovateľských trápení. Ale veď aj Písmo už dávno hovorí o človeku múdrom: „Bude navštevovať vzdialené kraje, všade zakúsi dobré a zlé!“

To hlavné tajomstvo však nie je iba v nadobúdaní skúseností, znalostí alebo zručností. Spočíva aj v tej najzaujímavejšej časti každého nášho putovania, ktorým býva za zvyčajných okolností tak málo vyhľadávaná cesta k sebe samému. K usporiadaniu a upokojeniu vlastného nepokojného vnútorného sveta. Veď aj ten, kto nikam nejde, má odrazu vzácnu a nestráženú možnosť vykročiť k svojim najbližším a venovať im viac času, pochopenia a pozornosti. Teda niečo, na čo sa nedá už nikdy zabudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Veľká Británia #Brexit