Poďakovanie od migrantov

Nárast extrémizmu v krajinách Európskej únie previazaný so súčasnou migračnou vlnou má čoraz viac nevinných obetí. Posledné prípady z Nemecka ukazujú, že dôležitou súčasťou integrácie migrantov vo vyspelých ekonomikách EÚ je poskytovanie psychologického poradenstva rešpektujúce ich náboženské hodnoty.

01.08.2016 17:00
debata (7)

Rakúska verejnosť je v súvislosti s násilím v Nemecku znepokojená nad tým, že v krajine sa zatvára jediné psychiatrické zdravotnícke centrum zamerané na liečenie a hospitalizáciu imigrantov.

Pokiaľ jednotlivci z radov imigrantov stratia nádej na lepší život vo vysnívaných krajinách blahobytu, je možné očakávať nárast počtu samovrážd a ozbrojených útokov. Psychické problémy veľkého počtu migrantov majú svoje opodstatnené príčiny v traumách, ktoré títo ľudia zažili predtým, ako sa dostali do bezpečia.

Málokto z arabských alebo afrických migrantov vo svojich plánoch logicky počíta s tým, že by mu bol azyl v EÚ odmietnutý a že by sa nedajbože musel vrátiť do domovskej krajiny.

Násilie v Nemecku otvára početné diskusie o potrebných zmenách v migračnej politike v EÚ. Živelná migračná vlna naprieč Európou sa v každom prípade musí výrazne zmeniť, pretože vynútený odchod tých, ktorí nedostanú azyl v EÚ, sa bude v čoraz väčšom meradle vyhrocovať proti samotným občanom EÚ.

Hrozba násilia bez ohľadu na to, či sú pod ním podpísaní prívrženci IS, alebo bezcitné indivíduá, ktoré v smrti iných vidia satisfakciu za vlastné pocitové „bezprávie“ zo strany imigračných úradov, sa dnes stáva katastrofálnou realitou dneška.

Hľadať spôsoby, ako sa džentlmensky rozlúčiť s tými, čo nedostali v Európe príležitosť na lepší život z dôvodu nesplnenia štatútu imigranta utekajúceho pred vojnou či mučením, je veľmi ťažké. Najmä ak títo ľudia už skončili v azylových ubytovniach v niektorom z cieľových štátov EÚ.

Migranti totiž na cestu za slobodou vynaložili zväčša všetky prostriedky a majetok, ktorým disponovali. Pred variantom riešenia v podobe spiatočnej cesty do Ázie alebo Afriky môžu preto uprednostniť napríklad samovražednú smrť odpálením tzv. špinavej bomby, pri ktorej zahynie veľa iných, úplne nevinných ľudí.

Experti na medzinárodnú politiku a migráciu čoraz viac apelujú na krajiny prvotného pobytu migrantov, aby sa spolu s rozhodujúcimi svetovými mocnosťami bezpodmienečne dohodli na tom, že azylový proces bude prebiehať iba v internačných táboroch v Turecku či Líbyi pod patronátom OSN.

Tento prístup k získaniu azylu by musel byť podmienený tým, že napríklad všetci na mori zachytení utečenci zdravotne spôsobilí na prevoz do záchytných táborov by boli prevezení trajektami späť na africké pobrežie.

Už tam by títo ľudia hľadajúci iný život v cudzine zistili, či sa na ďalekú cestu nevybrali zbytočne. Riešiť problémy s imigračnou polarizáciou a frustráciou azylantov, ktorí stratili ilúzie o lepšom živote v športových halách a telocvičniach po celom Nemecku, kde sú ubytovaní a čakajú na odsun, je však dosť neskoro.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #migračná kríza