Vrahovia nie sú deti z pekla

Na konci 60. rokov otriasol Anglickom škandál. Sotva jedenásťročné dievča Mary Bellová zavraždila dvoch asi trojročných chlapcov. Kto je vrah, sa dlhšie nevedelo. Nik nepredpokladal, že ním bude dieťa, navyše dievča. Vládlo hlboké presvedčenie (lepšie povedané, nemúdra povera), že detstvo je akési zlaté, nepoškvrnené obdobie. A dievčatká, to je nevinnosť sama.

02.08.2016 18:00
debata (5)

Nedávno som čítala mimoriadny rozhovor s českým psychiatrom Radkinom Honzákom, ktorý vznikol ako reakcia na vlnu tohtoročného júlového vraždenia. Či už išlo o teroristické útoky vo Francúzsku a v Nemecku, alebo o solitérne výpady, ako bola vražda ženy v supermarkete na pražskom Smíchove inou ženou.

Verejnosť sa podobne ako v Bellovej prípade dožaduje spravodlivého trestu. Ako to už chodí, hľadá sa jediný vinník, ktorého by bolo možné ukameňovať. Tým celý problém zjednodušiť na zvrátených „oni“ a ublížených „my“, ktorí na celom cirkuse nijako neparticipujeme.

V kauze Mary Bellovej Ľudové tribunály nezaujímala jej emočná deprivácia v sociálne vylúčenej krachujúcej industriálnej komunite. Vystačili si s tým, že je to „child from hell“, dieťa z pekla.

Davová psychóza nenávisti, ktorá zachvátila Európu dávno pred prvou utečeneckou vlnou a ktorá teraz kulminuje najmä v súvislosti s etnickým zaradením väčšiny páchateľov teroristických vrážd, tomu nie je nepodobná.

Zdanlivo dlhodobo spiaci latentný rasizmus povstal z popola s veľkolepou pompou a odvšadiaľ sa ozývajú odborníci na islam, podľa ktorých je priamo ovplyvnený vrodenou agresivitou „mohamedánov“, túžiacich zničiť našu panensky nevinnú Európu. Ktorá, pravdaže, nemá nič spoločné s koloniálnym a postkoloniálnym drancovaním a vraždením či so sociálnym vylučovaním celých skupín obyvateľstva.

Ani s neoliberálnym kapitalizmom, ktorého ovocie totálnej nadvlády trhu sa nám sype na hlavy z prezretého stromu desaťročia živenej dogmy o civilizačnej nadradenosti a o tom, že (dnes už nadobro rozložená) sociálna spolupatričnosť je prejav boľševickej totality. V prípade vrahyne z Anděla sa zas žiadala „hlava“ psychiatrov z Bohníc, akoby bola psychická diagnóza zlomená noha, na ktorú stačí dať dobrú sadru a opäť sa zahojí.

Žijeme v blaženom sebaklame, v ktorom si nahovárame, že vinníkmi sú „rodení psychopati“, zlyhanie jednotlivých odborníkov alebo zvrátená rasová či náboženská predispozícia. Psychiater Honzák však jasne deklaroval, že rodených psychopatov je mizerné percento – tí úspešní z nich riadia politiku a neúspešní sedia v base.

Mladý vek páchateľov všetkých posledných zločinov preto iste poukazuje aj na akúsi všeobecnejšiu diagnózu súčasnej apokalypsy: čoraz početnejší agresori nie sú deti z abstraktného pe­kla.

Tým peklom je spoločnosť, ktorú dlhodobo riadia psychopati pri kormidle, obchodujúci s ľudskými životmi a sociálnou spolupatričnosťou rovnako prirodzene ako so zbraňami, voľkajúc si v cynickej logike, že ak ich nebudú predávať oni, urobí to tak či onak niekto iný.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #vrah