V pasci eura

Viaceré krajiny eurozóny sa už stihli presvedčiť, že s vlastnou menou by sa im dnes žilo lepšie. Najmä pre najviac zadlžené štáty je spoločná európska mena doslova kazajkou.

30.08.2016 16:00
debata (12)

Grécku v uplynulých rokoch nepomohlo ani zostrihanie dlhov, lebo jeho súčasný verejný dlh vo výške 29 380 eur na obyvateľa, či 181 percent výkonu ekonomiky (HDP), sa nikdy nebude dať splatiť inak ako opätovným odpúšťaním dlhov a zmrazovaním úrokov. Trhy krajine neveria, lebo úroky z jej dlhopisov aj v čase nulových úrokov (pre dôveryhodné štáty) sú v prípade Grécka teraz na úrovni 8 % ročne.

Kto chce vedieť, akú šancu má euro na prežitie v čase explózie verejných dlhov krajín EÚ, mal by siahnuť po preklade knižky uznávaného nemeckého profesora Hansa-Wernera Sinna s názvom V pasci eura. Na obnovenie dôvery voči najviac ohrozeným krajinám navrhuje tento bývalý prezident prestížneho ekonomického inštitútu ifo zriadenie záložných práv na majetok v prospech zahraničných veriteľov gréckych dlhopisov a uvalenie špeciálnych odvodov vypočítaných z hodnoty majetku jednotlivcov v krajine.

Nejde pritom o žiadnu konšpiračnú teóriu, lebo podľa nemeckých zdrojov chce mať do februára 2017 grécka vláda komplexný prehľad o majetku svojich občanov, ktorý bude obsahovať nielen nehnuteľnosti, ale aj obrazy, šperky, starožitnosti, bankové účty, cenné papiere. Tieto údaje bude porovnávať s príjmami jednotlivcov, výškou pôžičiek a iných záväzkov. Pokiaľ MMF navrhoval ešte v roku 2013 pre majiteľov nehnuteľnosti uvalenie dane na splácanie dlhov štátu vo výške 10 %, dnes sa v diskusii o mimoriadnej dani skloňujú už percentá omnoho vyššie.

Najvážnejším pacientom v hitparáde najviac zadlžených štátov EÚ je momentálne Taliansko s verejným dlhom na obyvateľa 36 170 eur. To v pomere k HDP zodpovedá úrovni 132 percent (2,2 bilióna eur), čo je o niečo viac ako v prípade Portugalska (128 percent HDP).

Mechanizmus fungovania eura v EÚ pripomína úverovú samoobsluhu s diskontnými cenami (úrokmi), za ktoré si krajiny strácajúce dôveru veriteľov na medzinárodných trhoch dokážu požičať peniaze na látanie chronicky veľkých rozpočtových dier. Pokiaľ ide o najväčší dlh na obyvateľa krajiny, prvenstvo patrí Írsku, ktorého dlh sa z dôvodu nevyhnutného zachraňovania bánk pred bankrotom vyšplhal až na 44-tisíc eur na osobu. V pohľade na výkon ekonomiky však takýto dlh zodpovedá 90 percentám HDP, čo dáva na rozdiel od Talianska určitý predpoklad, že krajina nezbankrotuje.

Silná mena v slabej krajine škodí ľuďom hľadajúcim si prácu, ale aj firmám, ktoré potrebujú držať krok a byť cenovo konkurencieschop­nými, a tiež turistom, pre ktorých sa daná krajina zdá drahá. Veriteľmi najzadlženejších krajín EÚ sa čoraz viac stáva samotná Európska centrálna banka so svojimi vazalmi v podobe krajín schopnými lepšie riadiť verejné financie. Takýto proces tzv. monetizácie dlhov, kde vyhrávajú nezodpovední, môže trebárs po dekáde zatvárania očí europolitikov pred realitou položiť ako domček z karát celú eurozónu, ak nie aj celú EÚ.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #Taliansko #dlh #euro