Nový školský rok

Je zaujímavé, že práve v období, keď si väčšina spoluobčanov začína plánovať dovolenku na ďalší kalendárny rok, je táto, nadmieru vzrušujúca a nevyhnutná činnosť, násilne pretrhnutá príchodom nového školského roka. Nič totiž pred ním nevaruje.

04.09.2016 11:00
debata (3)

Po minulé roky prichádzala do obchodov ešte pred septembrom aspoň vianočná výzdoba, prípadne do niektorých častí mesta prestala chodiť električka. Tento rok prevláda určitá neistota, lebo ani akademický maliar z Akreditačnej komisie ministerstva školstva nepodal cez celé prázdniny nijaké zavádzajúce a nactiutŕhačské vyhlásenie v snahe poškodiť umenovedné odbory na Slovensku.

Z týchto nepochybných signálov v minulosti každý hneď vedel, že budúci prváčikovia prechádzajú nadmerne stresujúcim obdobím. Okrem tých naivnejších, ktorí sa do školy dokonca tešia. No nie je to však také jednoduché, ako sa zdá, najmä ak zvážime, že nadprirodzených zjavení bolo a je aj v tomto roku dosť na to, aby sa z nich dalo usúdiť, že školský rok sa začne.

Napríklad v Bratislave pri bytovom komplexe Bonaparte sa minulý týždeň zjavili a pokojne pásli čierne ovce s bielym baranom. Všetci, čo ich prišli obdivovať, dostali červené tričká s nápisom NIE SME OVCE, aby sa jednak sami nepomýlili, no aby tiež neboli predmetom značne znevažujúceho obdivu od iných spoluobčanov. Dokonca jedna biela vrana na tom istom mieste vraj už predpovedala na september vážne spoločenské nepokoje. V každom prípade tieto ovce dostatočne nahradili spomenutú chýbajúcu vianočnú výzdobu, čiastočne dokonca živý Betlehem.

Do poštových schránok tiež náhle a úplne nevysvetliteľne prestalo chodiť nové pozoruhodné periodikum Igora Matoviča (predsedu OĽaNO) a Richarda Sulíka (predsedu SaS). Nechodiace periodikum v tomto napätom čase vhodne nahradilo (v podobe chýbajúceho znamenia) chodiacu električku. Takže množstvo spoluobčanov do školy musí tak či tak, a nemá sa na čo vyhovárať. Lebo ak by náhodou aj celé školstvo medzitým vstúpilo do štrajku, jedno je už teraz isté. Totiž, že najdôležitejšia a najpodstatnejšia časť školstva, ktorou je jednoznačne Akreditačná komisia pri ministerstve, štrajkovať nebude.

V každom prípade sa tiež nepreruší výstavba Národného futbalového štadióna, ktorá má v rámci rezortu isté priority. Výstavbu by mohlo urýchliť krátenie peňazí na Slovenskú akadémiu vied, ba vôbec na vedu a výskum, a iné podobné populárne opatrenia.

Dvere parlamentu zostanú síce tento rok pre verejnosť zatvorené, no rovno v ňom sa otvoria dvere do miestnosti určenej na dojčenie mladších rodinných príslušníkov poslancov. Perspektívne, teda keď odrastú, možno uvažovať aj o materskej škole a vraj aj o parlamentnej jednotriedke vidieckeho typu. Predbežne teda, ak môžem predvídať vývoj v tejto oblasti, sa uvažuje iba o jednej štátnej, jednej súkromnej a jednej cirkevnej škole. Čo pre celú spoločnosť znamená, že asi tak pre tri deti. Ale ako svojho času upozornil poľský aforista Stanisław Jerzy Lec: „Pravda obyčajne leží uprostred. Najčastejšie bez náhrobku.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba