Peripetie cestovateľov

Dovolenka by mala slúžiť najmä na relax a načerpanie nových síl. Cestovateľ túžiaci po oddychu však často zažíva stresové chvíle priamo na letisku, napríklad ak mešká let, alebo pri ubytovaní v mieste pobytu, keď zakúpené služby nezodpovedajú realite.

05.09.2016 17:00
debata

Nedávno medializovaný prípad hotelovej izby z Grécka pri zájazde zakúpenom v slovenskej ces­tovnej kancelárii dokazuje, že trojhviezdičkové ubytovanie môže byť v skutočnosti v technicky a hygienicky nevyhovujúcom stave. Nehovoriac o tom, že z katalógu klient nadobudol dojem, že ho ubytujú na solídnej úrovni. Žiaľ, maximalizácia zisku za každú cenu, aj za cenu straty dobrého mena, má v podaní mnohých našich cestoviek prioritu.

Pomôckou pri výbere zájazdu môžu byť aj na internete zverejnené rozhodnutia obchodnej inšpekcie o uložených opatreniach týkajúcich sa cestovných kancelárií. V prípade cezhraničných sťažností na zájazdy alebo služby predávané napríklad cez internet z iných krajín môžu spotrebitelia v EÚ využiť internetový portál Európskeho spotrebiteľského centra alebo získať aspoň základné informácie o ochrane spotrebiteľa v únii na webovej stránke Dolceta.eu, ktorá je jednotná pre všetky štáty EÚ.

Poznať svoje spotrebiteľské práva je dôležité aj pre tých, čo uprednostňujú radšej samostatné zakúpenie leteniek. Ak príslušný let mešká viac ako tri hodiny, vzniká v celej EÚ pasažierovi nárok na odškodnenie od 250 do 600 eur, bez ohľadu na zaplatenú cenu letenky. Príslušné nariadenie EÚ sa týka len dopravcov registrovaných v Európe a na odlety z a do európskych letísk. Spoločnosti sa obvykle snažia reklamácie zamietnuť z dôvodu vyššej moci, ktorou môže byť napríklad zrážka lietadla s vtákom, aj keď v skutočnosti ku kolízii nedošlo. Veľa sťažovateľov si preto uplatňuje radšej náhradu škody cez agentúry špecializujúce sa na takéto vymáhanie, ktoré si svoju odmenu od zákazníka vyúčtujú len v prípade úspechu v spore.

Akceptovanie nároku na odškodnenie je najproblematic­kejšie v prípade nízkonákladových spoločností, ktoré sa spoliehajú na to, že bežný človek sa v problematike neorientuje a uzná akúkoľvek banálnu výhovorku zamietnutia odškodnenia. Podľa českých zdrojov si dnes odškodnenie za omeškanie letu uplatňuje asi 30 percent pasažierov, hoci pred niekoľkými rokmi to bolo iba 10. Cestujúci si čoraz viac uvedomujú, že uspokojiť sa s ospravedlnením a ponúknutím limonády a žemle zo strany dopravcu je veľmi slabou satisfakciou vzniknutých problémov.

Slovensko je považované v zásade za trh spokojných zákazníkov, ktorí možno na nekvalitu zašomrú, ale málokedy sa svojich nárokov dokážu aj domôcť. K takémuto stavu prispieva nielen nedostatočné právne vedomie jednotlivcov, ale i naša pokrivkávajúca legislatíva. Cestovné kancelárie, na rozdiel od mnohých iných štátov EÚ, u nás nemajú povinnosť zahrnúť napríklad výšku letiskových poplatkov do ceny zájazdu. Okrem vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti je preto potrebné zaviesť aj vzdelávanie v oblasti práv európskeho spotrebiteľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie