Deň umývania rúk

Priznávam, že sú dni, ktoré ma privádzajú do rozpakov. Ide vlastne o to, ako ich zosúladiť. Teda ani nie, ako ich zosúladiť navzájom, ale ako jeden deň poňať ako určitý celok. Napríklad dnešný deň, teda 15. október, je v medzinárodnom kalendári charakterizovaný aj ako Svetový deň vidieckych žien. Pre niekoho to môže, pre iného nemusí byť prekvapujúce. Ide totiž o zvláštnu charakteristiku týchto vzácnych bytostí, ktoré nás obklopujú fakticky od narodenia.

15.10.2016 18:00
debata (1)

Bez skrytého posolstva medzinárodných organizácií by nikomu nenapadla. Neviem dokonca posúdiť ani to, či je takéto vyčlenenie žien politicky korektné. Ženy je totiž oveľa jednoduchšie deliť ako doteraz, totiž na príjemné, prípadne nepríjemné, čo je, našťastie, oveľa zriedkavejšie, a napokon na svokry, pri ktorých nejaký kompromis vôbec neprichádza do úvahy, pretože sa štandardne pohybujú mimo akýchkoľvek objektívne akceptovateľných kritérií.

Vidiecka žena je teda pravdepodobne žena, ktorá trvalo býva na vidieku, prípadne práve pricestovala do Bratislavy, aby sa tu šikovne vydala. Je to však pravda? Veď tento proces môže byť aj opačný. Napríklad úplne autentická mestská žena z ničoho nič zoberie manžela a deti a usídli sa na vidieku, kde to považuje za krajšie a zdravšie.

Vidiecke ženy preto vonkoncom nemožno podceňovať! Ak napríklad pozorne sledujem predvolebný zápas Hillary Clintonovej s Donaldom Trumpom, teší ma, že aj keď je to dáma, ktorá nateraz žije vyše 7 000 kilometrov od Bratislavy, čo samo osebe asi predstavuje celkom slušný zapadákov, má napriek tomu takmer rovnaké šance. Obaja tvrdo lopotia na poli amerického národa, no úrodu vraj napriek tomu zožne iba jeden z nich.

Po celom svete sa však vidiecke ženy trápia s rastlinkami, zvieratkami, deťmi a manželmi, a preto si takýto deň istotne zaslúžia. No okrem toho je dnešok aj Svetovým dňom umývania rúk. Jeho charakteristiky zdôrazňujú, že ide o umývanie rúk mydlom.

Preto v ňom asi netreba hľadať hlbšiu biblickú súvislosť s konaním Piláta Pontského, ktorý sa týmto aktom pokúsil zriecť zodpovednosti pri vlastnom rozhodnutí, čo potom malo v historickom i symbolickom zmysle ďalekosiahle následky pre takmer celé ľudstvo. Mali by sme si preto priať, aby umývanie rúk bolo kedykoľvek možné a vždy túto príjemnú možnosť aj využiť. Hoci úplne iným spôsobom ako spomenutý nezodpovedný antický jedinec.

Pätnásty október je aj Dňom bielej palice, teda od roku 1964 výhradného označenia pre nevidiacich na celom svete. Ide o pomôcku, ktorá slepcom a slabozrakým umožňuje pohyb vo verejnom priestore. Ten je, každý si to vie predstaviť, mimoriadne zložitý a plný nebezpečenstiev. Biela palica je však symbol, ktorý je dôležitý aj pre vidiacich. Napríklad pre vodičov pred priechodom pre chodcov, kde nevidiacim stále, podľa štatistík, nedáva prednosť asi dvadsať percent vodičov.

Je to teda pre všetkých svojím spôsobom nepredpísaná výzva k pomoci, no prinajmenšom k primeranej ohľaduplnosti. A tá je vždy dobrým spôsobom na presvetlenie každého srdca a ktoréhokoľvek dňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vidiek #ženy