Férový preddôchodok

Od roku 2017 sa postupne začne zvyšovať vek odchodu do dôchodku. Aj keď oproti občanom iných krajín EÚ sa dožívame pomerne nízkeho veku, trend sa postupne mení k lepšiemu. V budúcom roku tak napríklad do riadneho starobného dôchodku budú môcť odísť muži vo veku 62 rokov a 76 dní.

24.10.2016 17:00
debata (10)

V susednom Česku je to už dnes o viac ako jeden rok viac ako u nás. Na druhej strane však krátenie penzií pri predčasných dôchodkoch je miernejšie ako na Slovensku. Českí penzisti popri poberaní predčasného dôchodku dokonca môžu aj pracovať na dohodu, ale ich mesačný príjem nesmie prekročiť desaťtisíc korún.

Strata zamestnania vo veku nad 55 rokov je pomerne často sprevádzaná nemožnosťou získať adekvátne nové zamestnanie. Dopracovať sa k predčasnému dôchodku je pritom možné najskôr dva roky pred vznikom nároku na riadny dôchodok.

V praxi je veľa prípadov, keď ľudia prijmú po vyčerpaní doby poberania podpory v nezamestnanosti akúkoľvek pracovnú príležitosť vrátane práce na dohody, ktoré nie sú riadnym pracovným pomerom.

Od roku 2013 sa musia platiť odvody poistného aj z príjmov na dohody, čo vytvára priestor, že pracovník si vyskladá dlhšie obdobie trvania dôchodkového poistenia a šancu aspoň na trošku lepší starobný dôchodok. Prekvapením je preto iniciatíva niektorých politikov uvedené odvody u dohodárov zrušiť.

Poberanie predčasných penzií na Slovensku však nie je žiadna idyla. Prvotný výpočet penzie je zostrihaný o pol percenta za každý mesiac, o ktorý sa dôchodok začal vyplácať skôr ako pri dosiahnutí penzijného veku. Krátenie je pritom trvalé a s menšou penziou musí dôchodca rátať do konca svojho života.

V uplynulých mesiacoch boli zverejnené vládne zámery na zavedenie preddôchodkov, ktoré by sa mali podobať obdobnému modelu z Česka. V praxi by išlo o možnosť čerpania vlastných prostriedkov z III. piliera doplnkového dôchodkového sporenia (DDS).

Tým by sa vytvoril priestor pre férový prístup napríklad voči ľuďom z rizikových profesií (napríklad hutníci, hasiči a pod.), ktorí sú ešte mladí pre predčasný dôchodok, ale starí, pokiaľ ide o nájdenie si iného pracovného uplatnenia. Ľuďom nad 55 rokov by štát umožnil čerpať svoje úspory z DDS až do obdobia, keď by im vznikol nárok na riadny starobný dôchodok.

Problém v navrhovanej novinke je však v tom, že tretí pilier je u nás veľmi slabý. Veď priemerný stav účtu poistencov v DDS predstavuje iba cca dvetisíc eur! Príspevky zamestnancov a ich zamestnávateľov sú veľmi malé, pričom poplatky správcov fondov, naopak, príliš vysoké a možnosti zhodnotenia peňazí vo fondoch bez podstupovania rizika doslova mizerné. Zvýšiť atraktivitu DDS by bolo možné len zvýšením daňových úľav a oslobodením príspevkov zamestnávateľov od zdaňovania cez výplatné pásky zamestnancov.

Potrebné by tiež bolo zaviesť daňové oslobodenie u zamestnancov, ktorí stratili prácu a bolo im vyplatené odstupné v prípadoch, ak je poukázané na účet poistenca v treťom pilieri s cieľom vyplácania renty preddôchodcu. Iba vtedy prejdeme v tejto veci naozaj od slov k činom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #preddôchodok