Demokracia iba pre vybraných

„Vieme skrz bolestnú skúsenosť, že sloboda nikdy nie je dobrovoľne odovzdaná utláčateľom,“ tieto slová Martina Luthera Kinga odcitoval pred Bezpečnostnou radou OSN riaditeľ ľudskoprávnej organizácie B‘Tselem. Utláčateľom myslel Izrael.

25.10.2016 17:00
debata (18)

Na októbrové špeciálne zasadnutie OSN o ilegálnych izraelských osadách bol prizvaný Hagai El-Ad, šéf izraelskej organizácie, ktorá viac ako 27 rokov dokumentuje porušovania ľudských práv zo strany Izraela. Zoznam je to dlhý. Izrael takmer polstoročie nelegálne okupuje palestínske územia. Smutná realita, ktorá sa za ten čas stala súčasťou medzinárodného poriadku.

Mimo kamier a vojenských akcií je dennodenný život okupácie založený na tvrdej byrokracii. Izrael má palestínske územia plne pod kontrolou, od zoznamu obyvateľov cez to, kto dostane povolenie vycestovať, v niektorých častiach rozhoduje aj o tom, ktoré polia môžu byť obrábané, na všetko je potrebné povolenie od Izraela.

Obe územia síce boli vytýčené demarkačnou líniou schválenou OSN, Izrael ju však nerešpektuje a pomaly ukrajuje z palestínskych území zaberaním zeme na vojenské účely, demolovaním domov podľa svojvôle a najmä všadeprítomnou výstavbou nových osád na palestínskej pôde, už beztak rozparcelovanej do komplikovaných nesúvislých území.

Hagai El-Had predostrel aj čísla – 20 % Západného brehu bolo vyhlásených za štátnu izraelskú pôdu, ďalších 60 % bolo „dočasne“ umiestnených pod izraelskú kontrolu už pred rokmi, v tzv. oblasti C Palestíny môžu domáci stavať iba na 1 % zeme.

Napriek tomu, že Izrael stále tvrdí, že všetko, čo robí, je legálne podľa domáceho aj medzinárodného práva, je to štát, proti ktorému bolo na pôde OSN vznesených najviac rezolúcií na svete, urgujúc Izrael skončiť okupáciu, zastaviť výstavbu nelegálnych osád či zastaviť agresívne vojny.

Nič z toho by nebolo možné, ak by sa to nedialo za tichého súhlasu ostatných krajín. USA investovali do Izraela viac rozvojovej pomoci ako do všetkých ostatných krajín dohromady, zatiaľ čo sa niektorý z prezidentov sporadicky vyjadrí, že nelegálna výstavba osád je prekážkou mierového procesu v regióne. EÚ vydá odsudzujúce komuniké, ale v rovnakom čase uzavrie s Izraelom lukratívnu obchodnú dohodu.

Pri tom všetkom je Izrael považovaný za jedinú demokraciu v regióne. Ak chceme tvrdiť, že tvrdú vojenskú okupáciu vedie voči inému štátu, ale vo vnútorných veciach je ukážkovou demokraciou, tak dobrým meradlom je to, ako sa správa k opozícii, k ľuďom s iným názorom, ktorí odmietajú okupáciu, chcú skutočné mierové riešenie či kritizujú vládu. Občianske organizácie kritické voči vláde sú v zoznamoch „zahraničných agentov“ ako v Putinovom Rusku. Kritici režimu sú verejne pranierovaní ako zradcovia.

A Hagai El-Had? Predseda parlamentnej koalície David Bitan vyhlásil, že za svoju zradu musí byť zbavený izraelského občianstva aj za cenu zmeny zákona. Demokracia iba pre vybraných, ktorí musia s vládou vo všetkom súhlasiť a zatvárať oči pred krviprelievaním a utrpením tých, čo medzi vybraných nepatria.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #demokracia