Poďakovanie vojenským vazalom

Nedávna návšteva Baracka Obamu v Grécku nie je vôbec náhodná. Prezident USA, ktorému sa v januári skončí funkčné obdobie, sa prišiel poďakovať krízou zmietanej krajine predovšetkým za to, že je vzorným žiakom NATO.

21.11.2016 17:00
debata (25)

Grécko, na rozdiel od Slovenska, Česka a mnohých iných krajín, si nadštandardne plní požiadavku týkajúcu sa odporúčanej hranice vojenských výdavkov na obranu vo výške 2 % HDP. Grécko dlhodobo vynakladá oveľa viac na obranu, ako je uvedená hranica. Pred krízou to dokonca bolo v niektorých rokoch až 6 %.

Podľa amerického prezidenta sa v budúcnosti musia polepšiť a viac zbrojiť hlavne krajiny, ktoré sa ani zďaleka nepribližujú méte uvedených dvoch percent. Okrem spomínaného Slovenska a Česka medzi ne patrí aj Nemecko. U nás výška vojenských výdavkov iba mierne prekračuje jedno percento HDP. Prezident USA nezabudol zdôrazniť, že v budúcnosti sa nedá spoliehať na to, že mier v Európe je samozrejmosť, ktorej náklady platia najmä štáty iných kontinentov. Ak by sme to zobrali doslovne, potom by sa nad sebou mali najviac zamyslieť neutrálne krajiny (Rakúsko a Švajčiarsko), kde výdavky na obranu trvale neprekračujú ani šesť desatín percenta HDP! Máme ich vari preto považovať za čiernych pasažierov zabezpečenia mieru v Európe?

Náklady na enormné vojenské výdavky Grécka by podľa názoru politických predstaviteľov tejto krajiny mali niesť z veľkej časti aj ostatné členské štáty EÚ, pretože ich spoločným záujmom je ochrana južného krídla celej únie. USA a Veľká Británia majú v Grécku množstvo vojenských základní, za ktoré však zväčša platia iba dodávkami zbraní. Krajina pritom v posledných rokoch prechádza drastickou sociálnou kúrou, ktorá zvyšuje nezamestnanosť a chudobu. Naordinované ozdravné balíčky zo strany EÚ, Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky v podobe privatizácie majetku, prepúšťania štátnych zamestnancov a zvyšovania daní majú smrteľné účinky na chod celej ekonomiky. Ceny nehnuteľností na bývanie od roku 2008 klesli o 42 %, pretože ich z dôvodu vysokých daní nikto nechce. Grécke súdy sú zaplavené ľuďmi, ktorí sa masovo vzdávajú dedičstva nehnuteľností v prospech štátu, lebo nemajú ani na zaplatenie dane z prevodu majetku. V roku 2015 išlo o 45-tisíc ľudí. Oproti minulosti sú tiež oveľa nižšie platy a dôchodky. Pol milióna zamestnancov v súkromnej sfére má nižšiu mzdu ako polovicu minimálnej mzdy, ktorá predstavuje 360 eur mesačne. V Grécku sú pritom vyššie životné náklady ako u nás. Množstvo ľudí pracuje načierno a bez akéhokoľvek poistenia.

Po vynútenej privatizácii v energetike, zdravotníctve a dodávkach vody sa prudko zvyšujú pravidelné mesačné výdavky domácností. Vyzerá to teda tak, že Helénska republika nešetrí iba v oblasti vojenských výdavkov, ktoré nevytvoria pracovné miesta ani hospodársky rast. Poďakovanie Baracka Obamu za to, že Grécko pomáha americkým zbrojárom, pričom sa musí vo všetkom ostatnom uskromňovať, má preto zvláštnu príchuť. Okrem iného aj preto, že následné škrtanie jeho toxických dlhov zaplatia ostatné krajiny EÚ.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #NATO #Barack Obama