Výročie prázdnych regálov

Trinásty december sa v Poľsku spája s výročím vyhlásenia výnimočného stavu a prevzatia moci armádou na čele s generálom Jaruzelským.

12.12.2016 12:00
debata (4)

Pri spomienke na to, čo sa stalo v tento pamätný deň v roku 1981, mnohým zvyčajne behajú zimomriavky po chrbte, pretože krajina sa izolovala od okolitého sveta. Na dôležitých križovatkách a námestiach miest začali hliadkovať tanky, prerušené bolo telefonické spojenie, uzatvorené hranice, platil zákaz vychádzania po 22. hodine, zavedený bol lístkový systém, ako aj zákaz organizovania štrajkov a demonštrácií. Práve tie totiž postupne od roku 1980, po vzniku nezávislých odborov Solidarita, spôsobovali štátu čoraz väčšie problémy v zásobovaní obyvateľstva a exporte do zahraničia.

Predzvesť hospodárskej a politickej apokalypsy bolo cítiť v Poľsku najmä od leta 1981, keď sa postupne veľmi rýchlo začali vyprázdňovať regály obchodov. Štrajky baníkov znižovali produkciu čierneho uhlia. Ohrozovali tak prevádzku elektrární a objem vývozu pre Poľsko strategickej vývoznej komodity. Pred obchodmi sa tvorili dlhočizné rady zákazníkov ochotných čakať v treskúcej zime na kilogram mäsa aj celú noc. Krízový vývoj využívali početní priekupníci a veksláci, často aj s tichou podporou a ochranou zo strany polície.

Obyvateľstvo v panike začalo masovo vyberať z účtov svoje úspory a vymieňať ich za akékoľvek tovary dlhodobej spotreby, ktoré by sa dali neskôr doma alebo pri ich prepašovaní do zahraničia so ziskom speňažiť. Zloté nebolo možné oficiálne vymeniť za žiadnu inú menu, čo zvyšovalo kurzy na čiernom trhu, pričom na čiernom trhu v posledných týždňoch pred vyhlásením vojnového stavu zlotý oslabil až na šesťnásobok úradného kurzu k iným menám. Poľsko sa tak na pár týždňov stalo nákupným rajom pre všetkých cudzincov, ktorí sa však zväčša museli zmieriť s tým, že atraktívnejší tovar za dovtedy nevídané ceny nakúpia predovšetkým v stánkoch na trhoch.

Wojciech Jaruzelski, ktorý zomrel v roku 2014, svoje činy z roku 1981 nikdy neoľutoval. Podľa jeho slov najmä preto, lebo nechcel zažiť v Poľsku masové jatky, ktoré priniesla občianska vojna v Maďarsku na jeseň roku 1956. Zaujímavé však je, že na sklonku svojho života sa ospravedlnil Čechom a Slovákom za vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968, na ktorom sa podieľala aj Poľská ľudová armáda. Jednoznačne odsudzovať vtedajšieho poľského diktátora s modrou krvou (pochádzal z uznávanej aristokratickej rodiny) by asi bolo aj dnes nesprávne. Veľa ľudí je totiž presvedčených, že ak by sa pre nevďačnú úlohu záchrancu mieru v Poľsku nebol rozhodol, opakoval by sa scenár invázie vojsk do Československa.

Kríza v roku 1981 mala svojich víťazov nielen v podobe šmelinárov, ale aj v radoch súkromných roľníkov, ktorí „keťasili“ na nedostatku potravín tým, že ich predávali za voľné ceny na trhoch. Skutočná liečba neduhov zmiešanej ekonomiky Poľska, kde na rozdiel od nás bol aj súkromný sektor, v pravom slova zmysle nastala až po uvoľnení cien a prudkom znehodnotení meny v rokoch 1988–1989.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Wojciech Jaruzelski