Cirkev odmieta gejov ako kňazov

Očakávané pohnutie ľadov medzi cirkvou a LGBTI komunitou nebude. Vatikán trvá na tom, že za katolíckych kňazov nemôžu byť vysvätení homosexuáli ani ľudia, ktorí ich podporujú. Rovnaký postoj má aj katolícka cirkev na Slovensku. Ľudskoprávny aktivista to hodnotí ako urážku tisícov gejov, ktorí cirkvi už roky slúžia.

13.12.2016 07:00
Dúhový pochod Foto: ,
Dúhový pride za práva LGBTI komunity v júli v Bratislave.
debata (151)

Očakávané pohnutie ľadov medzi cirkvou a LGBTI komunitou nebude. Vatikán trvá na tom, že za katolíckych kňazov nemôžu byť vysvätení homosexuáli ani ľudia, ktorí ich podporujú. Rovnaký postoj má aj katolícka cirkev na Slovensku. Ľudskoprávny aktivista to hodnotí ako urážku tisícov gejov, ktorí cirkvi už roky slúžia.

Vatikánska Kongregácia pre klérus vydala minulý týždeň dokument o formácii kňazov. Časť z neho sa venuje aj „osobám s homosexuálnou tendenciou“. Dokumentom Vatikán zotrváva na konzervatívnom postoji. Vychádza z textu vydaného v roku 2005 Kongregáciou pre náuku viery, v ktorom sa písalo, že ľudia, ktorí „praktizujú homosexualitu, majú homosexuálne sklony hlboko zakorenené alebo podporujú kultúru gejov“, nie sú oprávnení stať sa duchovnými. Zabetónovanie pôvodného postoja nahnevalo aktivistov, ktorí do pápeža Františka vkladali nádeje a čakali, že príde so zmenou názoru katolíckej cirkvi na túto menšinu.

„Dokument bude katolícka cirkev na Slovensku rešpektovať. Pravidlo, ktoré je v dokumente spomenuté, nie je celkom nové a v podstate je známe aj v súčasnej praxi,“ povedal Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska. Ako dodal, vatikánsky materiál je pre nich záväzný.

Na Slovensku funguje neformálne spoločenstvo GayChristians Slovakia, ktoré združuje homosexuálnych kresťanov a im blízkych. Marcel zo spoločenstva pre Pravdu reagoval, že cirkevný dekrét tendenčne chápe homosexualitu v negatívnom svetle. Gejov a tým aj samotných duchovných, ktorí sú takto orientovaní, naďalej démonizuje. „Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že aj homosexuálne orientovaný kňaz dokáže byť prínosom pre ľudí, realizovať svoje duchovné otcovstvo. Nevidím rozdiel medzi homosexuálnym a heterosexuálnym kňazom,“ konštatoval Marcel s tým, že obidvaja sa musia zaviazať sľubom celibátu a čistoty.

Ako ďalej uviedol, je preňho zarážajúce, že množstvo veriacich ľudí stále verí v predsudky a stereotypy spájané s inakosťou a vidí v nej „triedneho nepriateľa“, ktorý ohrozuje našu spoločnosť. „Takéto ultrakonzervatívne a fundamentalistické názory sú veľmi prítomné aj v diskusiách s jednotlivcami z rôznych cirkevných a náboženských organizácií, ktoré občas vediem. So samotnou cirkevnou hierarchiou však v tejto veci žiadny dialóg neexistuje,“ doplnil Marcel.

Martin Macko z Iniciatívy Inakosť považuje vatikánsky dekrét za sklamanie pre homosexuálnych mužov, ktorí sa cítia byť povolaní do roly kňaza. Navyše je podľa neho urážkou tisícov gejov, ktorí už roky cirkvi slúžia. „Ak je nevyhnutnou podmienkou kňazstva celibát, prečo je potrebné špeciálne vyčleňovať mužov na základe ich sexuálnej orientácie?“ pýta sa Macko. Navyše kňazmi nemôžu byť ani ľudia podporujúci „homosexuálnu kultúru“, čokoľvek sa tým myslí. „Toto všetko opäť len posilňuje vnímanie homosexuálnych mužov a všeobecne LGBTI ľudí ako nemravných, nehodných služby a všeobecne treťoradých členov cirkevného spoločenstva,“ myslí si aktivista.

Cirkevný analytik Imrich Gazda pripomína, že cirkev svoj postoj nezmení. „Pápež František je v prvom rade ako pápež viazaný úsilím katolíckej cirkvi, ktoré si nemôže svojvoľne meniť. Vždy bolo súčasťou učenia katolíckej cirkvi, že prežívanie homosexuálnych vzťahov sa protiví Božiemu plánu s ľudskou osobou a človekom, nebolo to akceptované a ani do budúcnosti nemožno v tomto čakať nejakú zmenu,“ ozrejmil analytik.

V seminároch, kde sú vychovávaní budúci katolícki kňazi, sú podľa Gazdu súčasťou prijímačiek psychologické testy a pohovory, na základe ktorých sa dá identifikovať okrem iného aj to, či daný uchádzač nemá homosexuálne sklony.

Rešpektovanie LGBTI komunity je problémom aj v evanjelickej cirkvi, ktorá sa verejnosti javí otvorenejšia. Svedčí o tom prípad mladého evanjelického kaplána Jakuba Pavlúsa, ktorého podpora zväzkov osôb s rovnakým pohlavím stála miesto. Vlani pred referendom o rodine na pracovnom stretnutí s biskupmi odmietol súhlasiť s definíciou, že manželstvo je iba zväzok muža a ženy. Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) mu nepredĺžil pracovnú zmluvu a v auguste musel z Turian pri Martine, kde pôsobil, odísť.

V súčasnosti Pavlús, ktorý je ženatý a má dve dcéry, pracuje ako pastoračný pracovník Českobratskej cirkvi evanjelickej a dochádza z Myjavy do Uherského Hradišťa. Českobratská cirkev evanjelická je jednou z troch evanjelických cirkví, ktoré fungujú u našich západných susedov, a ako poznamenal Pavlús pre denník Pravda, patrí k tým progresívnejším, takže nemali problém ho zamestnať.

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #homosexuáli #kňazi