Hanba vianočným reklamám

„Vypnite telefón!“, „Buďte s rodinou“, „Oddýchnite si od výkladov“, „Nestresujte sa“. Už mi reklama nediktuje len to, čo všetko si mám kúpiť, ale aj čo mám cez Vianoce robiť?

27.12.2016 16:00
debata (34)

Možno preto, že televíziu nemám, Vianoce s rodinou mi reklamu naložia viac než inokedy. Áno, rozčuľuje ma, keď mi medovým hlasom niekto hovorí, že sa mám aspoň v tieto dni upokojiť, byť bez stresu – najlepšie pri svetle, vôni alebo chuti jeho produktu, ktorý mi skutočne pripraví tie najlepšie Vianoce. Bez nich hádam skutočné sviatky ani nebudú.

Čím nechvalne známejší zamestnávateľ, tým viac ma tá reklama fascinuje. Tak nám jeden potravinový reťazec za druhým prajú ničím nerušené a pokojné sviatky bez stresu. Rozmýšľam, ako sa cítia ich zamestnanci a zamestnankyne, keď to vidia, napríklad pani pokladníčky od kasy. Tie, ktoré tam sedia za niečo vyše minimálnej mzdy, okrem šichty za pokladnicou do práce spadá aj upratovanie pred aj po a nadčas sa nezaplatí. Po novom menší priestor pri kase na odkladanie, menej páuz počas práce, rýchlejšie tempo, menšia možnosť výberu šichty. Vďaka tomuto potravinovému reťazcu majú stres po celý rok, ale nie cez Vianoce. Lebo je aspoň na tri dni zatvorené.

Sviatočne nám želá aj svižné auto na zasneženej pláni. Je to azda tá automobilka, kde jeden z manažérov dostal zaucho od zamestnanca, ktorý stratil nervy z jeho šikanózneho prístupu k podriadeným? Tá, ktorá tu zavádza praktiky korporácií z krajín tretieho sveta a má vždy poruke sofistikované metódy, ako zamestnancov čo najviac ošmeknúť a vyžmýkať? Krásne sviatky nám želá aj distribučná firma, notoricky známa tým, že skracuje zamestnancom a zamestnankyniam pauzy na toaletu. V Čechách boli medializované prípady, keď zamestnanci radšej prichádzali na pracovisko v plienkach, u nás prípad panej, ktorá podala výpoveď po tom, čo kvôli zákazu odbehnúť z pracoviska na toaletu musela pustiť do gatí na mieste. To je asi tá harmonická atmosféra, čo vytvárajú, čo si máme užiť.

Čerešničkou na torte je potom už len reklama nejakej farmaceutickej spoločnosti na niečo ako „šťastné tabletky“. Cítite sa v strese, potrebujete vypnúť, potrebujete pokoj? Neriešte nízky plat ani nedostižné pracovné tempo, to, že pracujete za dvoch a v Nemecku by za váš plat nikto ani nevstal z postele. Neriešte nič, veď aj tak nestíhate, dajte si šťastnú pilulku!

Nepotrebujeme návod na to, ako si užijeme Vianoce. Potrebujeme, aby tu každý zamestnávateľ dodržiaval etické pracovné štandardy hodné Európskej únie, aby celý rok práce bežného zamestnanca nebol nutným utrpením s vytúženou krátkou pauzou Vianoc „bez stresu a v pohode“. Aby Inšpektorát práce išiel tvrdo po porušovaniach Zákonníka práce a ľudia neboli vydieraní za vstup do odborov. O dôstojnej mzde, za ktorú by si potom aj mohli ľudia všade ponúkané vianočné darčeky aj kúpiť, nielen sa kvôli nim zadlžiť, ani nehovoriac. Potrebujeme život bez stresu, nie vaše vianočné reklamy na pohodu.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #reklama #Vianoce