Baťove diaľnice

Väčšina ľudí si dáva pri príchode nového roku predsavzatia. Politici nás utvrdzujú, že ekonomike sa darí a nezamestnanosť výrazne klesá. Namiesto perspektívy vyššieho rastu miezd kvalifikovaných zamestnancov firiem sú však na Slovensku skôr reálne väčšie počty zamestnaných zahraničných robotníkov so skromnými nárokmi na životný štandard a odmeňovanie za prácu.

02.01.2017 16:00
debata

Snahy podnikateľov ušetriť na povinných odvodoch poistného z vyplácaných hrubých miezd deformujúce pracovný trh a znižujúce príjmy verejných financií sú viditeľné najmä v stavebníctve. Niekedy aj v spojení so zamestnávaním cudzincov cez agentúry. Remeselníci pracujúci len pre jednu firmu by v tomto roku mali zvážiť, či im vidina lepšieho čistého príjmu pri práci na živnosť stojí za to riskovať, kedy a či vôbec im objednávateľ za vykonanú robotu zaplatí.

Ak je u nás dnes nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, zvyšuje sa šanca dohodnúť sa na vyššej mzde. Pri rozhodovaní sa medzi živnosťou a pracovnou zmluvou treba brať do úvahy najmä u ľudí po päťdesiatke aj odhad budúceho dôchodku. V tom by určite nezaškodila pomocná ruka štátu v podobe bezplatného poradenstva.

Domácnosti dostávajú v týchto dňoch prvé novoročné „pozdravy“ od vodární s oznamom o zavedení fixných poplatkov za dodávku a zvlášť aj za odvádzanie odpadovej vody. Odberateľ napojený na kanalizáciu tak zaplatí ročne 21,80 eura bez ohľadu na množstvo spotrebovanej vody. Platiť sa bude za každé odberné miesto. Nový poplatok napríklad pre dôchodcu, ktorý vlastní i dedinskú chalupu napojenú na vodovod, bude predstavovať takmer toľko, čo dostane vo forme tzv. vianočného dôchodku.

Analytici pre rok 2017 počítajú s rastom inflácie do dvoch percent. V najbližších troch rokoch bude pravdepodobne rast cien vyšší ako dosiahnuteľné úrokové výnosy zo štátom chránených vkladov. Znehodnocovaniu peňazí sa nevyhnú ani konzervatívni účastníci dôchodkového sporenia v 2. a 3. pilieri. Príčinou sú najmä cielené kroky ECB na podporu hospodárskeho rastu formou peňažnej politiky cez kvantitatívne uvoľňovanie veľkej masy peňazí komerčným bankám za dampingových úrokových podmienok.

Môžeme však predpokladať, že záporné úročenie štátnych dlhopisov krajín eurozóny s vyššou bonitou postupne zanikne a s miernym zvyšovaním úrokov neskôr klesne tlak na ďalší rast cien nehnuteľností. Veď už dnes sú ceny bytov a splátky hypoték pre mnoho mladých rodín z pohľadu dosahovaných príjmov a životných nákladov v zásade neprijateľné.

Pod vianočným stromčekom som si našiel knihu Prvá republika s množstvom nádherných artefaktov. Zaujímavosťou bol odkaz na nástennú mapu z obdobia prvej ČSR s návrhom diaľnice od Jana Antonína Baťu z roku 1937. Jeho víziu autostrády napomáhajúcej lepšiemu využitiu surovín a rozvoju priemyslu po vybudovaní modernej cestnej dopravnej siete od mesta Aš v západných Čechách pretínajúcej celé územie Československa až na Podkarpatskú Rus, ktorá bola autonómnym územím, sa nepodarilo dodnes naplniť. Ani po ôsmich dekádach od jej predstavenia! Dúfajme, že väčšina našich osobných predsavzatí tak neskončí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #zamestnanosť #mzda