Naháňanie strašiaka putinizmu

Európu obchádza nový strašiak – strašiak putinizmu. Trumpovo víťazstvo, úspechy extrémistov v Európe, pokles podpory európskej integrácii... v tom všetkom má mať prsty Kremeľ a jeho neviditeľná armáda internetových trollov a hackerov.

13.01.2017 15:00
debata (92)

Nie že by sa Moskva nepokúšala ovplyvňovať politiku a verejnú mienku v západných a takmer západných krajinách. Dezinformácie a vedomé lži, uverejňované niektorými ruskými médiami, spôsob, akým sa preberajú a šíria konšpiračnými i seriózne sa tváriacimi webmi či cez sociálne médiá, a „vhodne načasované“ úniky informácií a hackerské útoky budú ťažko náhodné. Otázka cui bono implikuje Moskvu.

Iste. K pravde a novinárskej etike „kreatívne“ pristupujú aj tzv. seriózne médiá. Politiku a verejnú mienku v zahraničí ovplyvňujú aj iné krajiny, USA počnúc, Saudskou Arábiou končiac. Spravodajské hry si radi zahrajú aj takzvaní demokratickí politici. To všetko sú fakty užitočné na porovnanie. No ako ospravedlnenie je to chabé.

V konečnom dôsledku, že sa Moskva snaží destabilizovať a rozdeliť „Západ“ a používa na to aj nevyberané prostriedky, je pomerne triviálnym konštatovaním. Má na to vnútropolitické i zahraničnopo­litické dôvody. Hovoriť o novej studenej vojne je asi predčasné – ak nič iné, putinovský lumpenkapitalizmus nepredstavuje sociálnu a ekonomickú alternatívu. Preto omnoho zásadnejšou otázkou je: ako to, že mu tak ide karta?

Rusko nevytvorilo sociálnu a ekonomickú priepasť rozdeľujúcu americkú spoločnosť. Nespôsobilo nedôveru, s ktorou väčšina Američanov hľadí na mainstreamovú politiku. Nezapríčinilo sklamanie z neschopnosti administratívy Baracka Obamu naplniť mnohé z progresívnych nádejí. Nemohlo dokonca ani za to, že Demokratická strana urobila všetko preto, aby odstavila kandidáta sľubujúceho zmenu – Bernieho Sandersa – v prospech Hillary Clintonovej, zosobňujúcej vládu elít. Len to všetko, pravdepodobne, využilo a pomohlo zvíťaziť Donaldovi Trumpovi.

Podobne je to v európskych krajinách. Blízkosť „populistickej internacionály“ (od Národného frontu, cez rakúskych Slobodných, nemeckú AfD) aj jej extrémistických bratrancov (kotlebovci a ďalšie neofašistické sily) k Rusku môže byť dielom náhodnej zhody záujmov, racionálnej kalkulácie či ideologického obdivu k putinovskej forme vlády. Moskva možno zaplatila kampaň Marine Le Penovej, pomáha šíriť lži v Nemecku a má prsty v „domobraneckých“ a iných násilných skupinách vo viacerých krajinách.

No rast populizmu a radikalizmu v Európe je dôsledkom našich vlastných problémov. Tzv. mainstreamové strany strácajú podporu preto, že pomohli vytvoriť nespravodlivý systém – politicky i ekonomicky. A pomáhajú ho udržiavať.

Americké či európske tajné služby sa môžu pokúšať rozpletať pavučinu konšpirácií, dezinformácií a spravodajských hier a hľadať nitky smerujúce do Moskvy. Môže to byť poučné a v niektorých prípadoch užitočné, ak sa vyhneme zneužitiu na obmedzovanie slobôd a sledovanie akejkoľvek opozície. No naháňanie strašiaka putinizmu náš problém nerieši.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Európa