Obete predražených hovorov

Život bez mobilného telefónu si už dnes nedokáže asi nik predstaviť. Možnosť komunikovať prostredníctvom mobilu za prijateľných podmienok je jednou zo súčastí boja proti chudobe v rozvojových krajinách.

06.02.2017 17:00
debata (4)

Nielen z pohľadu hľadania si práce, ale aj ponuky služieb, tovarov a nadväzovaniu kontaktov v pracovnom aj súkromnom živote. Väčšina krajín sveta sa preto snaží vytvárať čo najvhodnejšie podmienky na to, aby služby mobilných operátorov a internetu boli cenovo dostupné aj pre ľudí s nízkymi príjmami.

Podľa medzinárodného porovnania spoločnosti Strategy Analytics je v celosvetovom porovnaní neobmedzená tarifa mobilného operátora obsahujúca 300 hovorov, 225 sms správ a 1,5 GB dát najlacnejšia vo Francúzsku, v Estónsku, Rakúsku, Slovinsku, vo Švédsku, v Dánsku a v Izraeli. Na opačnom konci rebríčka sú najdrahšími krajinami pre telefonovanie Maďarsko, Japonsko a Slovensko.

Slovenskí spotrebitelia si teda môžu „užiť“ tretie najdrahšie paušály vo svete, ktoré sú asi päťnásobne drahšie ako vo Francúzsku a trojnásobne drahšie ako v susednom Rakúsku. Spokojnosťou neoplývajú ani spotrebitelia v Česku, kde za uvedený balíček zaplatia asi 28 eur.

To je asi o tretinu menej ako na Slovensku. Český telekomunikačný úrad v tejto súvislosti nariadil tamojším operátorom, aby svoje služby výraznejšie zlacneli. To však niektorých z nich motivovalo k protiútoku v podobe žalôb proti prekročeniu jeho právomoci v oblasti cenovej regulácie.

Slovensko patrí medzi najdrahšie krajiny pre telefonovanie už dlhé roky. Dôvodom asi nebude veľkosť trhu, pretože lacné hovory má aj oveľa menšie Slovinsko. Pointa mobilného úžerníctva môže skôr spočívať v slabom konkurenčnom prostredí a v nastavení zmluvných podmienok licencií pre vstup na trh operátorom.

Na Slovensku máme v súčasnosti iba štyroch operátorov, aj keď poskytovateľov mobilných služieb máme oficiálne väčší počet. Prezentované ponuky nových poskytovateľov predstavujú v zásade iba predĺženú ruku štvorlístka spoločností, ktoré sú nositeľmi licencie.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb môže síce apelovať na slovenských operátorov, aby zlacneli svoje služby aspoň na priemer EÚ, ale úpravy cenníkov smerom nadol sú skôr závislé od konkrétnych zmluvných podmienok so štátom. Ak Slovensko podľa nich nemôže dostatočne liberalizovať trh a umožniť vstup ďalších hráčov, lacných francúzskych taríf sa tak skoro ani nedočkáme.

Telekomunikačný biznis si vyžaduje neustále investície do nových technológií a inovácií produktov. To si vyžaduje veľký objem kapitálu, ktorý je dnes cez úvery alebo dlhopisy najlacnejší v dejinách EÚ. Dôvodom predraženého telefonovania na mobil nemôže byť u nás ani cena práce.

Veď zamestnanci mobilných operátorov v Rakúsku, ale aj v malom Slovinsku sú ako pracovná sila určite drahší ako tí naši. Na prvý pohľad pre štát cenovo výhodné dražby vysielacích licencií a súčasne benevo­lentné zmluvné podmienky s operátormi sa tak v praxi obracajú proti zákazníkom, ktorí chcú kvalitné služby za európske, ale určite nie súčasné slovenské ceny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil