Istota alebo výnos

Každý z nás pozná príslovie risk je zisk. Dosiahnuť v podmienkach extrémne nízkych úrokov výnos trebárs 4 % je však značne riskantné.

27.03.2017 14:00
debata (2)

Pokiaľ ide o bankové vklady, úroky vo výške jedného percenta ročne sú dnes pomaly zázrakom. Ten, kto je ochotný vložiť svoje úspory aj do štátom nechránených vkladov (napr. firemných dlhopisov alebo zmeniek), môže v niektorých prípadoch dosiahnuť výnos až 6 % ročne. Dôverovať však firmám, ktoré majú povesť finančných žralokov s neprehľadnou vlastníckou štruktúrou, často v daňových rajoch, si vyžaduje pomerne veľkú odvahu, ktorá môže, ale nemusí, priniesť očakávané výnosy.

Slovenské médiá uverejnili v uplynulých mesiacoch inzerciu s ponukou na investovanie do dlhopisov podriadeného dlhu s úrokom 4,5 percenta ročne v oblasti realít. Dlhopis podriadeného dlhu je však nevyspytateľný v tom, že sľubovaný výnos je vo svojej podstate závislý od toho, či firma vydávajúca dlhopisy za uplynulý rok vykáže účtovný zisk alebo stratu. V prípade účtovnej straty (záporný hospodársky výsledok) nemá totiž majiteľ dlhopisov nárok na dohodnutý prisľúbený úrok. To je zásadný rozdiel oproti bežným dlhopisom alebo iným formám pohľadávok. Navyše si treba uvedomiť, že v prípade finančných ťažkostí firmy vydávajúcej dlhopisy bude majiteľ takéhoto zvláštneho dlhopisu prvou obeťou vynútenej výmeny dlhopisov za podiel vo firme (tzv. bail in) Z majiteľa dlhopisov sa tak vynútene a nechtiac stane akcionár ako vlastník akcií, ktoré nadobudol za príliš vysokú cenu oproti ich aktuálnej trhovej hodnote.

Investovanie do akcií je vhodnejšie prenechať profesionálom, ktorí pri správe zvereného kapitálu používajú excelentné softvérové programy reagujúce na očakávaný aj súčasný vývoj situácie na trhoch. Víťazov v oblasti investovania je logicky vždy oveľa menej ako tých, ktorí prerobili. Podliehať panike tiež často vedie k finančným stratám. Veľa investorov sa zvyčajne dá vyprovokovať poklesom na trhoch a napríklad podiely vo fondoch premení v nevhodnom čase za hotovosť. Výkyvom na trhu sa dá čiastočne vyhnúť tzv. stratégiou priemerovania nákupných cien. Táto sa dá využiť len vtedy, ak investor nakupuje podiely vo fondoch postupne a nie naraz.

Niekedy však šanca na super výnosy čaká v zákulisí medializovaných ponúk firiem, ktoré oslovujú bežných sporiteľov sľubmi o ohurujúcich výnosoch v dlhopisoch alebo vo fondoch. Takou sa v uplynulom roku stal termínovaný vklad v ruských rubľoch vo dvoch na Slovensku pôsobiacich bankách. Úroky na termínovanom vklade so splatnosťou jeden rok predstavovali pred zdanením 11 % ročne. Ak zoberieme do úvahy, že ruská mena sa posilnila od februára 2016 za jediný rok z 91 na 62 rubľov za euro, predstavoval celkový výnos majiteľa úspor, ktorý dôveroval viac moskovskému Kremľu ako nemeckému Frankfurtu, kde sídli ECB, až neuveriteľných 57 percent po zdanení! Ísť proti prúdu ostatných investorov sa ukázalo rovnako vhodné ako očakávať, že výrazne ochromená ruská mena sa postupne zotaví.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #financie #výnos #istota