Výhody modernej vzdelanosti

Až po stáročiach si mnohí spoluobčania začínajú uvedomovať nesmierne výhody modernej vzdelanosti. Keď im napríklad príde SMS od niekoho dôležitého, napríklad od Mariana Kočnera, ihneď si ju prečítajú a ich dni sa zaraz naplnia neblahým tušením: „Sláva je predo dvermi! Asi budem v novinách!“

15.09.2019 10:00
debata (1)

Nezriedka môžu aj okamžite prepísať svoj majetok na blízkych príbuzných a pripravovať sa na duchovný život a osobnostný rast v celibáte. Teda, pokiaľ ho umožňujú moderné zariadenia v celospoločenskom úsilí o kvalitnú starostlivosť o väzňov.

Poslať esemesku v podmienkach raného stredoveku bolo nepomerne zložitejšie. Samotné zariadenie na komunikáciu sa spravidla skladalo z dvoch častí: z jazdca a koňa, pričom samotná správa musela byť vopred prepísaná na pergamene.

Typický feudálny mobil sa nabíjal senom, ovsom, vodou, pečeným mäsom, chlebom a vínom, vždy po pár desiatkach kilometrov na príslušných dobíjacích staniciach. Teda celkom podobne ako moderné elektromobily. Doručenie správy však nepredstavovalo nijaké sprístupnenie informácie, lebo čítať v krajine vedel iba sem-tam nejaký mních z dosť odľahlého kláštora, ktorý nemusel vždy patriť k inventáru.

Ale princíp bol dosť podobný. Pokiaľ nejaký biskup poslal napríklad kráľovi správu: „Všetci vaši poddaní sa utápajú v hriechu!“, mních mu ju bez problémov prečítal. A kráľ hneď vedel, že mu musí z vreca odsypať zlatých dukátov, aby ich nezodpovednému konaniu prostredníctvom biskupa zabránil, a tak ich nasmeroval späť k spásonosnému pokániu.

Dnes si takú správu SMS každý prečíta. A keby to azda nevedel, zájde do nejakého blízkeho mienkotvorného denníka a tam mu ju bez problémov preslabikujú, aj keby bola zašifrovaná. Prípadne na jej základe, totiž s príslušnou „trémou“, hneď odvolajú aj nejakého ministra alebo štátnu tajomníčku.

Veru, zmenšovanie a zrýchľovanie komunikačných zariadení vôbec nerobí politický život moderného občana jednoduchším. Napríklad pošle Kočnerovi radostnú esemesku, trebárs rovno z parlamentu: "Nebude zo psa slanina, ani z tam toho indivídua generálna prokurátorovina!“

Prípadne nejaká sošná občianka Ajuška pošle do parlamentu ešte dôležitejšiu a radostnejšiu správu, navyše šikovne doplnenú eroticky ladenou ememeskou: „Čo myslíš? Som dosť pekná, ty môj ťuťko?“ A celý politický život komunity sa zaraz neodvratne preklopí do sveta nevídanej krásy.

To síce potvrdzuje Platónov filozofický systém, v ktorom je idea krásy hneď povedľa ideálov dobra a pravdy, no ona sama prevedená čisto cez dnešnú, takpovediac mobilnú, komunikáciu, tým druhým ideám dokáže, mierne povedané, poriadne obrúsiť hrany.

Vzdelanosť sa oproti stredoveku dosť zmodernizovala, človek pozná, o čom nikdy predtým ani nepočul. Zlepšila sa aj technika. Ale na niektoré oblasti života akoby to nemalo vplyv. Vcelku optimisticky na to upozornil český aforista Gabriel Laub:

„Vraj boli vynájdené protézy riadené ľudským mozgom. Hádam už o dvesto, tristo rokov to budú celí ľudia, ktorí sa budú riadiť ľudským mozgom.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Gabriel Laub #správa SMS #Ajuška #Platónov filozofický systém