Mysteriózne číslo štyri Veroniky Remišovej

Všetkých spoluobčanov zarmútil povzdych poslankyne Veroniky Remišovej nad tým, že tento týždeň nepadla vláda iba preto, že chýbali štyria inteligentnejší poslanci.

21.09.2019 10:00
debata (40)

Išlo o to, že ich chýbalo asi štrnásť, ale jej mylný odhad možno poľahky vysvetliť predchádzajúcim pôsobením v strane OĽaNO. Totiž keď na tlačovke nevedela ani odhadom určiť počet členov hnutia, hoci bola podpredsedníčkou jeho parlamentného klu­bu.

V OĽaNO boli už vtedy štyria členovia a dalo by sa bez nejakého väčšieho preháňania povedať, že tam boli dosť dlho. Po pár rokoch činnosti v Národnej rade z nich mnohých mohla Remišová aj osobne spoznať. Na druhej strane je tiež pravda, že taký nejako výrazný je tam dodnes iba jeden poslanec, ktorý je zároveň predsedom.

Poslankyňa, ako študovaná herečka, sa po spomenutej trápnej situácii určite číslo štyri naučila pre istotu svedomite naspamäť a ono v nej akosi utkvelo. Preto iste i v budúcnosti na hocijakú otázku o poslancoch bude štvorku používať, teda už aj v celkom novej strane Za ľudí, ako sa naostatok stalo.

Kedysi sa pri podobných problémoch používali všakovaké mnemotechnické pomôcky, napríklad počet svetových strán. Kedysi boli štyri. Ale dnes už vôbec nepomáhajú, lebo iba na Slovensku je momentálne vyše 150 svetových strán a hnutí, pričom jedny sú svetovejšie a oveľa politickejšie ako tie druhé. No stále vznikajú nové, formujú sa, zlučujú a rozdeľujú, takže sa podľa nich nedá zapamätať ani počet všetkých členov parlamentu.

Ak sa však niekto venuje korupcii, čísla preň nemusia zohrávať až takú veľkú rolu a slúžia mu iba na politickú orientáciu. Podobne ako systém GPS, ktorý už vytlačil starý kompas. Kto ho nemá, musí si v politickom živote vytvoriť nejakú pevnú väzbu, najlepšie na Mariana Kočnera, či už v osobných rozhovoroch, alebo v populárnejších a obsahovo bohatších esemeskách, ako napríklad Richard Sulík, predseda SaS, alebo Igor Matovič, predseda OĽaNO, a iní.

Ostatné prostriedky nevedú tak spoľahlivo k cieľu. Povedzme Ľubomír Galko z SaS intenzívne využíval len počúvanie a odpočúvanie, teda postupoval podobne ako nemecké ponorky počas druhej svetovej vojny. Azda preto, že sa spoľahol iba na tieto dosť zastarané technológie, aj on tento týždeň fakticky skončil na dne slovenského politického oceánu.

Vo vonkajšom priestore síce takmer potopil vládu, čo má každý člen SaS takpovediac v krvi, a vo vnútornom prostredí zase takmer Sulíka. A na to mu v strane chýbalo len nejakých 80 inteligentných hlasov. Slobode a solidarite však vo februári budú najmenej chýbať voliči, ktorí volili túto stranu jedine kvôli Galkovi.

Z tohto všetkého sa dá dosť presne usudzovať na najbližší politický vývoj. Ak sa napríklad líder Progresívneho Slovenska Michal Truban alebo predseda Spolu Miroslav Beblavý, prípadne šéf KDH Alojz Hlina spýtajú nejakej zasvätenej osoby, hoci poslankyne Remišovej, koľko strán by bolo ideálnych v predvolebnej koalícii, potom ona istotne odpovie: Štyri. A Kiskova strana Za ľudí sa k nim sama od seba radostne pripojí.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #OĽaNO #Richard Sulík #Igor Matovič #Veronika Remišová #Za ľudí #SASKA