Posledná večera opozície

Väčšina spoluobčanov sa pred parlamentnými voľbami nevie zhodnúť najmä v tom, či výjavy predvolebného Slovenska pripomínajú viac obraz holandského majstra Hieronyma Boscha Posledný súd.

16.02.2020 10:00
debata (15)

Alebo – aspoň podľa hesla Poďme do nich! – slávne impozantné dielo španielskeho surrealistického maliara Salvadora Dalího Plniteľná konštrukcia s varenými fazuľkami s predtuchou občianskej vojny v jeho vlasti.

Prirodzene, mnohí by ma v tomto názore príkro zavrátili tým, že v prípade Boscha ide skôr o Loď bláznov, no v prípade Dalího iste o obraz Paranoja. To by si však mohli myslieť iba extrémisti, ktorí sa menej venujú výtvarnému umeniu, a preto si najčastejšie také čosi vôbec nemyslia. Aj keď by mohli.

Posledný súd je pravdepodobne presnejší, pretože vlastne ide o oltárny triptych, s obrazom Raja (ktorý tu nastane po voľbách), Posledného súdu (s Marianom Kočnerom, ktorý práve prebieha) a Pekla (skorej budúcnosti porazených strán a ich voličov).

Treba pripomenúť, že to, čo nateraz spája opozíciu s koalíciou, sú v predvolebných chvíľach už iba svedomite dochované a odpočúvané telefonáty našich významných dejateľov na oboch stranách, ktoré ich spájajú s Kočnerom. Prípadne s jeho, teda aspoň pôvodne, dosť pôvabnou asistentkou. Všetko ostatné ich už po celé týždne iba zbytočne rozdeľuje.

Okrem tohto zjednocujúceho faktu je politická scéna fragmentovaná. Aspoň jej opozičnú časť sa pokúša zjednotiť predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorý ju pozval za spoločný stôl na 18. februára o 18.00. Sľúbil, že predstaví 800 bodov svojho programu, ale dodal ich až 900, čím sa dostal takpovediac na pomedzie slovenského rodu.

Ide o zaujímavú rigoróznu prácu OĽaNO. Aspoň podľa predsedu strany Spolu Miroslava Beblavého. Ten podotkol, že „niektoré návrhy sú zhodné s ich programom a môžu sa na nich dohodnúť okamžite. Niektoré návrhy však ohrozujú životy ľudí alebo ich majetky alebo sú protiústavné“.

Naopak, spoločný šéf koalície PS/Spolu Michal Truban hneď na schôdzku pristal, lebo keď už aj OĽaNO má program, tak sa aspoň dá o čom hovoriť. To iste pochopí každý.

Alojz Hlina bol opatrnejší. Vyhlásil, že „KDH je pripravené zúčastniť sa na každom normálnom a konštruktívnom stretnutí“. Pravdepodobne preto, že sa už pred pár rokmi vybral spolu s Matovičom v jednej maringotke na východné Slovensko definitívne vyriešiť rómsku problematiku. No po niekoľkých dňoch sa strašne pohádali, preto zostala dosiaľ nevyriešená.

Tiež nevedno, či tam prikvitne Richard Sulík, predseda SaS. Istotne z obavy, že hubovú polievku na stretnutie uvarí Natália Blahová. Tá vo veľmi nevoňavom prostredí, v ktorom sa ocitla (v lajne), aspoň podľa Sulíkových slov hneď po odchode z SaS, si vraj vypestovala nesmierne jedovatý hríb. Sulíka ním systematicky trávi už aj v periodikách.

O šéfovi Za ľudí Andrejovi Kiskovi sa nedá pochybovať, že by neprišiel na stretnutie. Veď chodí takmer všade, keď tam nemôže zavítať poslankyňa Veronika Remišová.

Nuž večera! Mimochodom, Dalí namaľoval tiež známy obraz Posledná večera. Ako múdro napísal český aforista Gabriel Laub: „Keď nečakáte nič dobré, nečakajte!“

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Richard Sulík #Andrej Kiska #Marian Kočner #Igor Matovič #Salvador Dalí