Moc a pomoc zábavných médií

Natália Blahová bola po premiére politického filmu zhrozená. Pred plátnom sa ukláňal jej bývalý kolega a šéf strany SaS. Film rozpráva o mafiánovi s veľkým bruchom, ktorý celý svoj život trávil s mobilom v ruke a hovoril do neho všetko, čo, kde a s kým dohadoval.

26.02.2020 16:00
debata (12)

Bývalá poslankyňa za SaS, dnes kandidátka za DS, na svoj facebookový profil napísala: „Už nebudem mlčať!“ Lebo podľa nej nebol Richard Sulík na raňajkách s teraz súdeným bývalým novinárom Marianom Kočnerom raz, ale najmenej trinásťkrát.

Nie je to novinka, Kočner sám o svojich stykoch so Sulíkom hovoril na tlačovke. Tvrdil, že sa poznali od roku 2010, podľa vlastných slov mu pomáhal aj v parlamentných voľbách. Ale kto by už pozeral staré tlačovky! A ešte Kočnerove, nie?

Pre Blahovú musí byť nepríjemné poznanie, že líder SaS napriek jej zhrozenému výroku, ktorý ešte rozvinula a zabalila do vety: „Skončil si, preceda!“, neskončil. Aký to rozdiel oproti blogu o Čistom dni, ktorým sa – podľa Sulíka – „urobila“! Sú informácie a informácie, sú novinári a novinári.

Igor Matovič o sebe rád hovorí, ako už desať rokov udatne bojuje. No mohol by si aj pľúce vykričať, ak by na jeho strane rovnako urputne nebojovali médiá. A pravicová opozícia by ani v tom pamätnom roku 1998 nebola porazila Vladimíra Mečiara bez Markízy a jej vtedajšieho majiteľa Pavla Ruska. Dávno predtým „urobil“ pred budovou Slovenskej televízie Rusko z Mikuláša Dzurindu lídra. Sám na to vo svojej knihe Markíza, politika a mafia spomína.

K Ruskovi sa nedalo prísť len tak. Stretnutie dohodol bývalý zväzák bývalému zväzákovi a doviedol ho k bývalému zväzákovi. Mali spoločný záujem: Rusko mal záujem o zmenu vlády, lebo sa obával Mečiarovej pomsty, Dzurinda mal zasa záujem vládnuť. Potreboval sa prebojovať na čelo opozície.

Rozhovor bol najprv len taký informačný, Dzurinda spomenul, že rád beháva a chystá sa na maratón v Košiciach. „Super, urobíme súťaž. Najlepšie o auto. Otázka bude znieť asi takto: Zabehne líder opozície Mikuláš Dzurinda Medzinárodný maratón mieru pod 3 hodiny a 30 minút? Ako cenu dáme nový SEAT. Denne nasadíme tak sedem-osem upútaviek.“

Klaplo to, z pomerne neznámeho štvorpercentného kádeháka sa stal v priebehu súťaže politik so 40-percentným výtlakom. Ruka ruku umyla.

Na Andreja Kisku teraz nejaký oplan nastražil video, v ktorom sa ľudia so špinou za nechtami bavia aj o exprezidentovej údajnej špine za nechtami. Spriaznené médiá okamžite vytiahli manikúru a špinku vyčistili dočista dočista. Kto spolupracuje, s tým spolupracujú. Robia tak trochu politiku. Igora Matoviča tak dlho odtláčali od stola, až sa sám posadil za vrchstôl.

V starej budove Slovenskej národnej rady na Župnom námestí novinári poslancom prerástli cez hlavu. Sieň so zatemnenými oknami ako za vojny, silné svetlá namierené na zástupcov ľudu a nad poslednými radmi novinársky balkón. Načo by som sa usiloval byť poslancom, novinár má väčšiu moc, povedal mi jeden bývalý kolega po svojom neúspešnom pokuse vo voľbách…

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #Richard Sulík #novinári #Mikuláš Dzurinda #Marian Kočner #Natália Blahová #Pavol Rusko