Tenký ľad

Boli časy, keď Československo dovážalo obilie, aby si vyrobilo vlastné mäso. Štát vtedy mohutne investoval do poľnohospodárstva, podporil šľachtenie a dosiahol aj komplexom ďalších opatrení sebestačnosť. Každý štvrtý rezeň v časoch federácie pochádzal zo Západoslovenského kraja.

06.08.2020 20:00
debata (7)

Tohto roku sa chystá Slovensko vyviezť okolo dvoch miliónov ton zrna pšenice, kukurice, k tomu asi dvestotisíc ton repky. Už sme sebestační aj v GMO free sóji, ale nie sme si istí, koľko z nej zostane na Slovensku. Zato dovezieme možno okolo stotisíc ton bravčového mäsa, o pôvode ktorého veľa nevieme, spoliehame sa na európske pečiatky garantujúce, že je O. K.

Obchod, keď sa vyváža kvalitné obilie, ale dováža z neho vyrobené mäso alebo cestoviny či zmrazené pekárenské polotovary, likvidujúce domáce pekárne, nie je výhodný. Stačí letmý pohľad do obchodnej bilancie, suroviny nedokážu prevážiť dovozy produktov, do ktorých boli investované ľudský um a práca.

Už roky kráčame po tenkom ľade. Keď na sklonku zimy udrela celou silou pandémia, modlili sa ministri starej aj novej vlády, aby neochromila dovoz potravín. Navštevovali sklady obchodných reťazcov, ale príliš sa nezaujímali, ako si poradia s epidémiou tí, čo ešte zostali verní pôde a potravinovému remeslu.

Pri písaní politických manifestov, akými sú programové vyhlásenia vlád, ich autori vždy spomenú potravinovú bezpečnosť, základom ktorej by mala byť domáca produkcia potravín. Koľkí sa ňou zaprisahávali, a čo dosiahli? Teraz sú tu noví. A opäť znejú veľké slová. Nestačia, je čas na praktický program. Otázka znie pre koho, s kým a za čo.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #žatva #potravinová bezpečnosť #potravinová sebestačnosť