Zo špajzy na smrť

Politika na Slovensku je stále akosi intímnejšia. Napríklad od ministra financií Igora Matoviča sa podchvíľou dozvedáme, že im zase niekto vykradol špajzu. Nepomohlo ani to, že sa presťahoval do novej vily, lebo špajza je naďalej prázdna.

23.10.2021 14:00
debata (53)

Vykráda ju vraj stále a každoročne Smer a Fico, teda napriek tomu, že v nej už dlhšie fakticky nič nie je. Oná mafia, špecializovaná na špajzy, si tam vždy čosi nájde, čo potom v domácnosti chýba. Prázdna je, napodiv, tak po žatve, ako aj tesne po zabíjačke. Možno i preto – totiž ako sa minister nezriedka vyjadruje – že polícia teraz „ide po mafii ako po údenom“. A každý uzná, že zatýkať nejaké „údené“ je administratívne o niečo zložitejšie a abstraktnejšie ako zatýkať mafiánov, ktorých je tu navidomoči stále viac ako samotného údeného.

Možno, že mafia uniká polícii práve pod nákladom údeného, ktoré tesne pred zatknutím odhodí a polícia potom bez neho jednoducho stratí stopu. Potom musí zatvárať či odvolávať vyšetrovateľov. Možno to nechápem správne, ale napríklad v nedávnom prípade pani vyšetrovateľky Diany Santusovej sa to mohlo odohrať aj tak nejako. Lebo okolo polície bolo zrazu veľa neprehľadného dymu ako v udiarni, no onen nezatknutý mafián sa vraj potom veselo pľačkal s gumovými kačičkami až kdesi v Stredozemnom mo­ri.

Zostať pred Vianocami s prázdnou špajzou je tristné. To si potom môžete vyprážať iba bankové obligácie a la Paula a prílohu miešať zo štátnych finančných príspevkov pre stranu za výsledky vo voľbách. Matovič pritom bystro šípi, že onedlho „budeme mať na Vianoce extrémne veľa ľudí v nemocniciach a extrémne veľa ľudí bude zbytočne zomierať“. Nie je to však preto, že najprv chytil boj s covidom do vlastných rúk, po istom čase sa ho rozhodol poraziť holými rukami, no dnes už ho, podľa vlastného vyjadrenia, odovzdáva rovno do rúk Božích.

Tak bude možné zistiť, ktorý z týchto spôsobov boja je najlacnejší. Ak sa náš Pán dostatočne, teda na tento nepriamy Matovičov pokyn, nepousiluje, potom je zbytočné nejakými financiami nadhodnocovať napríklad lekárov alebo zdravotné sestry. To je, aspoň z tohto hľadiska, hlboká teologická myšlienka, ktorú hneď radostne zapasoval do návrhu rozpočtu. Ale ani všemohúcnosť Božia nemusí byť zárukou úspechu, lebo popri spásonosnom Matovičovi tu, podľa neho, pôsobí silné vražedné komando. Sú v ňom SaS a Richard Sulík, lebo nechcú pokračovať v odmeňovacej očkovacej lotérii, ktorú založil. Bez lotérie už nič nestojí covidu v ceste.

Ďalším zlosynom je minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (za OĽaNO), lebo „urobil málo“ a teraz už „nevymyslí nič“. Ba aj opozícia: „Keď Fico a Pellegrini spochybňujú očkovanie, tak svojich vlastných voličov posielajú na smrť, aby mali pár percent navyše, lebo majú obrovský strach, že sa dostanú do basy.“

Pripomína mi to hlbokú metafyzickú otázku, ktorú si hravo zodpovedal v jednom zo slávnych skečov slovenský humorista Július Satinský, keď si vraj pred odpoveďou rafinovane zašiel do špajzy: „Odkiaľ prichádzaš, človek? – Zo špajzy!“

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Július Satinský #Vladimír Lengvarský #Diana Santusová