Stolovací poriadok vlády

Mnohí spoluobčania si všímajú, že politiku na Slovensku veľmi intenzívne sprevádzajú isté problémy so stolovaním. Nadmieru k tomu prispela karanténa, keď sa nedalo tak veľmi stolovať ako v obdobiach iných vlád, keď si politici všímali iba pohostenie na plesoch.

24.06.2022 16:00
debata (5)

Tam akosi automaticky obžerstvo prebiehalo v patričných či skôr nutričných dávkach, teda predvídavo sa rátal, popri všetkej skromnosti, asi jeden vôl na osobu. Ak sa však sústredíme na samotné moderátorky a podobnú vycibrenú elitu našej spoločnosti, potom, teda aspoň podľa spoľahlivejšej bulvárnej tlače, tam na každú z nich musí nevyhnutne pripadnúť aj jeden pripečený vôl. Aspoň ako nevyhnutná tieňová postava. Oné osoby nezriedka umelo chudnú, preto sa apetít prispôsobuje skôr svetu vyšších financií a nižších pudov, aby ani menšina netrpela.

Je to takmer také isté ako vo svete myšlienok. Tam je tiež je také čosi ako intelektuálna bulímia často prirodzene kompenzované akousi slaboduchejšou anorexiou.

Preto nič tak bežného občana nepovzbudí, ako keď sa mimochodom dozvie o hlbokej viere predsedu parlamentu. „Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) verí, že emócie opadnú a koaliční partneri sa vrátia za jeden stôl. Koalícia podľa neho situáciu ustojí.“ Isto je dôležitejšie a lepšie, aby koalícia aspoň svorne stála za jedným stolom, ako keby mal už-už každý člen sedieť zvlášť. Na to, aby niekto naozaj musel sedieť, má dnes predsa koalícia opozíciu.

Pohyblivým článkom v hodovaní vládnej koalície je tradične predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorého na spoločné pracovné obedy pred voľbami ostentatívne ani nepozývali. Aj keď sľuboval, že si tam donesie vlastný tanierik a príbor, aby hostiteľom nerobil starosti. Akoby podľa biblického verša: „A keby niekto za lásku ponúkal všetko, čo jeho dom chová, ,odmrštený‘ bude s pohŕdaním.“ Až keď vyhral voľby, všetci dúfali, že po hlbších konfliktoch, ktoré zaraz huncútsky vyvolával – napríklad s predsedom SaS Richardom Sulíkom – sa obaja spoločne kdesi najedia a Slovensko potom bude prosperovať.

Napríklad predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová intenzívne dúfala, že Sulík v najťažších chvíľach tejto krajiny pozve Matoviča k pizzapiecke, ktorú si vtedy zaobstaral. Môže nás iba tešiť, že na ministerstve pre informácie takéto dôležité fakty, na rozdiel od nejakých takých eurofondov, nepodceňujú a nemôžu prehliadnuť. Nuž nestalo sa, ale táto možnosť sa tu vynára znovu a znovu, ba v súčasnosti fakticky predstavuje jedinú politickú možnosť. Na nedávnu večeru takpovediac „na zmierenie“, ktorú zorganizoval Kollár, však Matovič opäť, teda ako pred pár rokmi, nebol vôbec pozvaný. No po prelomení veta prezidentky vraj nebude k spoločnému stolu zas chodiť ani SaS.

Akoby sa stolovací poriadok odrazu samovoľne riadil podľa starého slovenského príslovia: „Aký čert pečený, taký diabol varený.“ Málokoho to prekvapí. Kaša, ktorú občanom vládna koalícia nateraz mieša, už dávno nie je horúca. Je iba po záruke.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Richard Sulík #koalícia #stolovanie #Igor Matovič #Boris Kollár #Veronika Remišová