Dajte bodku za týždňom

Už názov nechával tušiť, že stojím pred majstrovským dielom. "Denník Pravda po masakri: Ľúbime Brhela, neľúbime Spišiaka" je najnovším kádrovacím posudkom z dielne týždenníka extrémnej pravice. Jeho autorom je Martin Hanus, traumatizovaný "nihilistickým pochodom" homosexuálov v Bratislave a "ľavicovou svorkou euroúradníkov", ktorí ohrozujú jeho bioetickú suverenitu. Konečne tak dosiahol úroveň svojho šéfredaktora, čo primitívne okomentoval úmrtie Milana Rúfusa a dodnes sa infantilne nadchýna okupačnou vojnou v Iraku.

06.09.2010 09:59
debata

Myslím, že nastala chvíľa povedať, čo vlastne predstavuje .týždeň, keďže pán Šípoš si doteraz nenašiel čas na ideologický audit týždenníka, financovaného bitkárom novinárov, exministrom zdravotníctva Rudolfom Zajacom.
Milé deti, ktoré si kupujete knižky v Artfore a máte rady bratislavský underground. Týždeň nie je žiadnym trendy časopisom o nových knihách, experimentálnej hudbe a výstavách. Týždeň je tribúnou najradikálnejšieho prúdu slovenskej pravice, ktorá horlí za trest smrti, vojny, liečbu homosexuality, sociálny eugenizmus, pestuje homofóbiu a islamofóbiu.

Je hanbou vrcholových politikov vrátane expremiéra Roberta Fica a súčasnej premiérky Ivety Radičovej, že prijímajú pozvania do diskusnej relácie šéfa .týždňa, kde Roman Joch obhajoval mučenie väzňov a streľbu do demonštrantov. Je hanbou slovenských umelcov, ktorí nerozpoznali reakcionársky charakter týždenníka a stali sa jeho spoluautormi. Je hanbou korporácií, ktoré v ňom umiestňujú inzerciu, čím sa stávajú spoluúčastníkmi na financovaní extrémizmu. A nakoniec je hanbou všetkých tých, čo si po bratislavských kaviarňach robia z .týždňa potichu posmech, že jasne a verejne nepomenujú všadeprítomný fundamentalizmus jeho redakcie.

„Názor“ pána Hanusa útočiaci na profesionálnu integritu Petra Javůrka je presne takým momentom, keď už treba prestať mlčať v mene intelektuálneho alibi, že stále je to lepšie, ako ostatné dva týždenníky.

Testosterónoví kresťanskí publicisti si vždy predstavovali boj so Zlom ako útok Batmana na Jokera. Joch sníval, že bude mučiť arabských teroristov, Hanus zase verí, že staronový policajný prezident Jaroslav Spišiak je nedotknuteľný. Žiaľ, nejakým spôsobom, aj keď nepriamo a nechtiac, predsa len nesie zodpovednosť za udalosti z Devínskej Novej Vsi. Sám priznal, že slovenská polícia nemá na takú situáciu vypracovaný operačný protokol. Ako šéfovi polície európskej krajiny mu nepristane aura kovboja z Apalačských vrchov, ktorý večer pri ohni počíta skalpy zastrelených zloduchov.

Rád by som veril, že Hanusova eufória, spôsobená zrejme prejedením sa hostií po záruke, nepovedie k tomu, že mafiu pretromfne klerikálna mafia. Kvality policajného prezidenta nijako nesúvisia s tým, kto je majiteľom Pravdy. No kvalita .týždňa čoraz viac trpí presvedčením redakcie, že sú monopolnými dodávateľmi Pravdy zjavenej.

debata chyba