Švejk proti korupcii

Boj za „čistejšiu politiku“ sa často začína ako jasný útok na barikády a končí ako blúdenie chodbami krivých zrkadiel. Vývoj v Českej republike je toho príkladom.

06.11.2012 22:00
debata

Premiéra Petra Nečasa, katolíka, ktorý býva v skromnom panelákovom byte, novinári kedysi nazývali „pánom Čistým“. Dnes už nie. Poukazujú na zakrývanie korupčného konania špičiek ODS a odvolanie príliš nezávislého policajného prezidenta a ministra spravodlivosti. Premiér sa tiež snažil zatajiť vysoké odmeny šéfky svojho úradu. Cez víkend sa v dramatickej voľbe udržal v pozícii šéfa ODS, ale srdcia Čechov už dávno stratil.

Podobne ako novinár Radek John. Bol ministrom vnútra a stále šéfuje donedávna vládnej strane Veci verejné. A sedí v parlamente. No minulý týždeň oznámil, že bude aj investigatívcom súkromnej televízie. Vraj sa vracia k novinárskemu remeslu, pretože českú politiku nemohol vyčistiť zvnútra.

Pritom vláda nešetrila iniciatívami, od zavedenia povinných zoznamov stretnutí politikov s lobistami, až po zmeny v zadávaní tendrov. Ale nestačilo to, práve naopak. Nečas či John do vrcholovej politiky vchádzali ako bieli anjelici, ale odchádzajú riadne zafúľaní. Česi sa teda obracajú k novým spasiteľom. Karel Janeček, úspešný finančný podnikateľ, bol niekoľko mesiacov miláčikom médií po tom, čo začal zverejňovať informácie o zvláštnych obchodoch v pražskej lokálnej politike či finančne oceňovať ľudí, ktorí verejne odhaľujú kauzy. Janeček vždy mal kritikov.

Niekomu sa nepáčilo, že jeho otec bol vysokým dôstojníkom ŠtB. Vážnejšie výčitky sa sústredili na fakt, že jeho firma RSJ je registrovaná v daňovom raji na Mauríciu. Minulý mesiac však vykoľajil aj mnohých priaznivcov nákladnou kampaňou v médiách. Človek si otvoril noviny a na celej strane uvidel krátky duchovný text, napríklad „Počúvaj svoj vnútorný hlas. Otvor sa. Prestaň riešiť, čo sa od teba očakáva. Buď sám sebou“. Prahou sa šíria vtipy o spasiteľskom komplexe. Ale Janečkovi mnohí stále veria. Napríklad to, že ním navrhovaný volebný systém (obmedzuje stranícke kandidátky a zavádza aj mínusové hlasy), zázračne zlepší kvalitu demokracie.

Vracajúca sa viera, že určitý neporiadok v spoločenských vzťahoch, odchýlky od ideálu môžu vyriešiť kampane a populizmus (podávaný ako „boj proti straníckej politike“ a volanie po „priamej demokracii“), je problém mnohých demokracií. Je to ako dúfať, že výzvy rehabilitovaných narkomanov zo šoubiznisu „neber drogy“ môžu mať nejaký účinok.

Čechov v skutočnosti zachráni jednak to, ak politiku prestanú ovládať finanční špekulanti, ale vstúpia do nej ľudia skôr z výrobnej sféry (príkladom je Andrej Babiš). Takí totiž potrebujú pevné pravidlá a dlhodobo stabilný systém štátnej správy. Ale hlavne, Česi potrebujú skrátka budovať silný štát na čele s výkonnou daňovou správou a s étosom verejnej služby. Pretože v atmosfére viery, že podstatný je trh a pri oklieštenej verejnej moci, ktorá núti ľudí navzájom sa požierať, bude korupcia vždy proste iba to, čo robí ten druhý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba