Kríza sa nekončí

Nemecká centrálna banka ohlásila dramaticky zrevidovanú predpoveď hospodárskeho rastu Nemecka. Kým ešte donedávna tvrdila, že sa najväčšia ekonomika Európskej únie v budúcom roku zvýši o 1,6 percenta, od piatka je to oficiálne 0,4 percenta.

11.12.2012 22:00
debata

Medzitým pokračujú problémy periférie EÚ. Vysoký úradník španielskej vlády nedávno povedal, že jeho krajina bude dávať možnosť trvalého pobytu cudzincom, ktorí si kúpia realitu aspoň v hodnote 160-tisíc eur. Maďarská vláda chce zase ponúknuť rovno občianstvo tomu, kto si kúpi jej vládne dlhopisy aspoň za 250-tisíc eur.

To sú skôr výkriky, na ktoré sa rýchlo zabudne, ale pekne ilustrujú zúfalstvo daných štátov. Zaujímavejšia správa prišla z Grécka, kde vodca iba nedávno založenej, no dnes najpopulárnejšej strany Syriza Alexis Cipras navrhol veľkú európsku konferenciu, na ktorej by sa dohodlo rozsiahle odpísanie dlhov periférie. V tejto súvislosti pripomenul konferenciu v roku 1953, ktorá rozhodla o odpísaní 60 percent dlhov Nemecka. Zvyšok spolková krajina splácala ďalších 30 rokov.

Cipras má v zásade pravdu. Európa potrebuje jasné riešenie. No problémom eurokrízy je to, že ide o ekonomickú, politickú aj komunikačnú krízu. Každá z nich má veľa parametrov, a politici si s nimi nevedia poradiť.

Nedá sa povedať, že by sa nedialo nič. Asi najdôležitejším bolo rozhodnutie o programe nákupu dlhopisov problémových krajín Európskou centrálnou bankou (ECB). Program priamych monetárnych transakcií (OTM) jej po prvýkrát dáva mandát, aby určila hranicu výnosov dlhopisov, ktorú bude dlhodobo svojimi operáciami podporovať. To konečne zlomí špekulatívne hry.

Ďalšie kroky však budú veľmi zložité. EÚ sa naďalej usiluje o vytvorenie tzv. bankovej únie. Ministri financií sa pre to stretávajú vo štvrtok a piatok.

V skutočnosti však Európa a vôbec západný svet bude potrebovať oveľa hlbšiu reformu bankovníctva. Aj tu sa niečo deje. USA a Veľká Británia predstavili radikálny plán na krízové riadenie kolabujúcich bánk. Nové pravidlá umožnia vládam do bánk rýchlo vstúpiť a nefunkčné časti zlikvidovať. Stále je to však málo, súčasný model je jednoducho nefunkčný.

Podobne sa hovorí o zmenách daní. Ministri financií Británie a Nemecka nedávno spoločne deklarovali nevyhnutnosť nových pravidiel. Dnes nadnárodné firmy platia len veľmi malé dane, ľahko sa im vyhnú. A rastie nevôľa voči celému rámcu fiškálnej politiky, ktorý dnes neumožňuje odlíšiť produktívne investície od deficitného financovania spotreby. Mnohí komentátori napríklad aj preto považujú európsky fiškálny kompakt za nezmysel.

Zažívame – a zrejme sme len na začiatku – to, čo marxisti nazývajú všeobecná kríza kapitalizmu. Zázračné riešenia neexistujú. Ale je povinnosťou politikov nezhoršovať krízové tendencie hlúposťou či nečinnosťou.

V máji 2010 sa mnohým zdalo, že kríza je iba finančná a týka sa najmä USA a popritom máme v Európe drobný problém s Gréckom. Odvtedy v monetárnej a fiškálnej politike padlo veľa doterajších tabu. Ale veľa ešte padnúť bude musieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba