Cirkus Zeman sa začína

Ako to dnes vyzerá v Česku? Podobne, ako by to na jeseň 2011 vyzeralo u nás, keby sa po páde vlády Ivety Radičovej rozhodujúce parlamentné strany nedohodli na skrátení volebného obdobia. Situácia pravdepodobne i tak smerovala k predčasným voľbám, akurát by to trvalo dlhšie, než by bolo zdravé pre štát a jeho obyvateľov.

25.06.2013 22:00
debata

Odchádzajúca česká vládna koalícia sa zaklína „legitímnou vôľou parlamentu“, ktorú má podľa nej dokladať na poslednú chvíľu zlepených stojeden hlasov v Poslaneckej snemovni. Opozícia hovorí o tom, že jediným čistým riešením by boli predčasné voľby. Oponenti prezidenta s nevôľou konštatujú, že v podobe „vlády odborníkov“ sa k moci má dostať akurát jeho osobná politická (a ekonomická) loby.

To všetko včera v Česku zaznievalo na adresu riešenia politickej krízy v podaní Miloša Zemana. Pozoruhodné je, že nik pritom – a je dosť možné, že ani samotný Zeman veľmi nie – vymenovanie niekdajšieho ministra financií Jiřího Rusnoka za predsedu „vlády odborníkov“ vlastne neberie vážne.

Prezident svoj vlastný krok pravdepodobne neberie vážne preto, lebo sám včera naznačil, že to môže byť cesta k predčasným voľbám.

Pravicová koalícia neberie vymenovanie Rusnoka vážne preto, lebo je rozhodnutá nevysloviť jeho vláde dôveru a potopiť aj jej návrh štátneho rozpočtu na rok 2014. Opoziční sociálni demokrati a komunisti na jednej strane vítajú definitívny koniec Nečasovej vlády, na druhej strane chcú rokovať s pravicou o rozpustení Poslaneckej snemovne a vypísaní nových volieb. Podľa ČSSD je tento Zemanov krok slepou uličkou.

Asi sa to celé ani nemohlo skončiť inak s prezidentom, ktorý má svoje vlastné nevybavené účty so stranami naľavo – napravo. Zeman nevyhovel ani pravici, ktorá tvrdí, že by bola schopná vládnuť ďalej s Miroslavou Němcovou, predsedníčkou Poslaneckej snemovne za ODS, ani ľavici, ktorá chce predčasné voľby. Na vymenovanie úradníckej vlády má síce právo, lenže bez súhlasu parlamentu sa v jeho rukách toto právo mení skôr na robenie schválností celej politickej scéne.

Čo bude ďalej? Ak Rusnok nedostane dôveru, Zeman bude mať ešte jeden pokus. V treťom slede by už vládu zostavovala šéfka Poslaneckej snemovne Němcová. Paradoxne by tak Zeman mohol najviac pomôcť škandálmi zdecimovanej ODS.

Môže sa však stať aj to, že v TOP 09 si zrátajú, že práve teraz majú najväčšie šance definitívne pochovať svojich „partnerov“ a stať sa hegemónom českej pravice. V takom prípade kývnu na návrh opozície a Česko čakajú predčasné voľby.

Ešte je tu tretia možnosť. Rusnokov „kabinet odborníkov“ bude vládnuť až do mája 2014. Takáto možnosť je tiež reálna, hoci sa dnes zdá zo všetkých najmenej pravdepodobná. Všetci v parlamente vedia, že to by im vlastne vládol Zeman. Otázkou iba je, komu by to vyhovovalo. Nadávajme na naše parlamentné strany a na nášho prezidenta, koľko len chceme. Buďme však radi, že aspoň takéhoto cirkusu nás pred rokom a pol ušetrili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba