Význam lotérie

Bločková lotéria je dobrý nápad, zhodovala sa ešte nedávno vláda aj opozícia.

27.08.2013 22:00
debata (11)

Teraz už taká zhoda nie je. Predstavenému návrhu sa vyčíta, že ide o raritu, že penzisti nebudú vypĺňať tikety na internete, skutočné daňové úniky to nezníži alebo, že ľudí to nebude viac motivovať platiť dane.

Tieto kritické hlasy sú do značnej miery politikárčením alebo kritikou len preto, aby sa kritizovalo. V skutočnosti stále platí, že bločková lotéria je dobrý nápad aj keď pri realizácii treba odstrániť niektoré nedostatky. Ľudí je dobré výhrami v lotérii motivovať k tomu, aby si pýtali bločky v predajni a z každého tovaru a služby sa odvádzala aj daň z pridanej hodnoty. Treba im však uľahčiť účasť na lotérii. Vypĺňanie tiketov cez mobil, internet či osobnou návštevou v tipovacej kancelárii osloví len časť ľudí. Výhra 10-tisíc eur je síce lákavá, ale keď si uvedomíme, že denne je v krajine vydaných 10 miliónov bločkov…

Ošiaľ sa z lotérie môže stať až vtedy, ak sa občan do lotérie zapojí hneď, ako si kúpi tovar v obchode. Takýto automatický systém bude zatiaľ platiť len v sieti predajní s kancelárskymi potrebami, a to je málo. Ak by sa zapojili reťazce, autoservisy či reštaurácie a lákali by ľudí aj tým, že „u nás k jedlu získate aj tiket do štátnej lotérie“, môže to zmeniť povedomie o (ne)platení daní. Politici by však zároveň museli transparentnejšie míňať verejné peniaze, inak ľudia ich myšlienkam neuveria.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba