Donor

Prezidentské voľby sa blížia a Andrej Kiska bol jeden z prvých, kto oznámil svoju kandidatúru, preto niet divu, že je viditeľnejší než všetci ostatní.

29.10.2013 22:00
debata (10)

Napokon, tento podnikateľ a filantrop má zjavne najviac peňazí na predvolebnú kampaň, ktorú už začal niekedy na jar.

To, či Kiska daruje niekomu 60-tisíc eur, alebo si za túto sumu objedná 400 bilbordov na mesiac, je v podstate jeho súkromná vec, lebo ide o jeho vlastné prostriedky, a o tom, akým spôsobom s nimi naloží, rozhoduje len on sám.

Ostražitejší by však mali byť prijímatelia jeho peňazí. Najmä keď ide o medzinárodnú inštitúciu, akou je Transparency International. Spúšťať projekt proti korupcii v zdravotníctve v spolupráci s ním práve teraz, len pár mesiacov pred voľbami, je veľmi nešťastné. Ide o jasný konflikt záujmov.

Okrem iného, táto organizácia má svoje skúsenosti s donormi, s ktorými bola nútená ukončiť spoluprácu, preto by sa dalo očakávať, že bude dvojnásobne obozretná, od koho a za akých podmienok dar prijme.

Samozrejme, Kiska odmieta, že by išlo o prezidentskú kampaň, ale s touto jeho optikou nemožno súhlasiť. Pol roka pred voľbami je akákoľvek jeho aktivita vnímaná ako súčasť kampane. Predstavme si, že by do podobného projektu vstúpil napríklad Ján Čarnogurský, čo by asi nasledovalo?

Dokiaľ sa na Slovensku budú uplatňovať dva metre, dokiaľ jedni budú vnímaní apriori ako tí dobrí, ktorým je dovolené všetko, a tí druhí ako stelesnenie zla, nemožno očakávať zásadnú zmenu k lepšiemu. Pravidlá musia platiť pre všetkých rovnako.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba