Katastrofa v Banskej Bystrici

Výsledok volieb do orgánov samosprávnych krajov 2013 je v skutočnosti len jeden. Predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja sa stal Marian Kotleba. Všetky ostatné volebné výsledky v iných krajoch budú považované za podružné.

24.11.2013 01:37
debata (443)

Banskobystrickým županom sa na najbližšie štyri roky stal predstaviteľ politických síl, ktoré hlásajú rasizmus, xenofóbiu a nenávisť k demokracii. Ich hajlujúci stúpenci pochodujú pod symbolmi fašistického vojnového slovenského štátu.

Oslavy 70. výročia SNP bude mať na budúci rok "pod palcom“ politik, ktorého prvý pokus o politickú stranu pred niekoľkými rokmi sa skončil súdnym zákazom práve preto, pretože jej program sa otvorene inšpiroval politickým systémom režimu, proti ktorému Povstanie v Banskej Bystrici v roku 1944 vypuklo.

Z 530-tisíc oprávnených voličov v Banskobystrickom kraji zostalo rovných 400-tisíc voličov doma. V parlamentných voľbách 2012 dalo strane Smer v Banskobystrickom kraji svoje hlasy 136-tisíc voličov. Teraz stačilo Kotlebovi na víťazstvo proti podpredsedovi Smeru Vladimírovi Maňkovi 71-tisíc hlasov. To je tá najkatastrofál­nejšia ukážka toho, kam môže viesť nízka účasť voličov na voľbách.

Na jednej strane padá nepochybne hanba na hlavy SDKÚ, SaS a niektorých iných pravicových subjektov či politikov, ktorí neboli schopní ani zoči-voči takémuto nebezpečenstvu prekročiť svoj provinčný partajnícky tieň. Nedostatok jasne formulovanej podpory pravice demokratickému kandidátovi proti kandidátovi extrémizmu je fľakom na imidži, ktorý bude slovenská pravica musieť veľmi dlho čistiť. A prvé reakcie Pavla Freša či Jána Figeľa po oznámení výsledkov ukázali, že títo politici momentálne nie sú schopní ešte ani len uznať existenciu takéhoto fľaku.

Na druhej strane je rovnako nepochybné zlyhanie 40-percentného vládneho Smeru, ktorý nedokázal zmobilizovať ani len polovicu svojho vlastného elektorátu v Bystrici. Vrátane samotného Maňku, ktorý bol posledné dva týždne, keď sa z celého Slovenska ozývali hlasy na jeho podporu proti Kotlebovi, prakticky neviditeľný.

Odkazom volieb do VÚC 2013 nebude to, ako Pavol Frešo v Bratislave prevalcoval Moniku Flašíkovú-Beňovú. Ani to, ako Smer podľa očakávania napokon obhájil svoje pozície v Trnave, Nitre a v Košiciach – po tom, ako zvíťazil v Trenčíne, Žiline a v Prešove už na prvý pokus. Odkazom týchto volieb bude niečo celkom iné.

Jedna vec je, čo urobí Kotleba v nasledujúcich rokoch s Banskou Bystricou. Druhá vec, a to tá ešte nebezpečnejšia, je, čo urobí so sebou. Buďme si istí, že urobí všetko pre to, aby ak nie rovno v roku 2016, tak určite v ďalších parlamentných voľbách zabúchal fašizmus na bránu Národnej rady SR. Ak s tým niečo nebudeme robiť, katastrofa, ktorá je dnes v Banskej Bystrici, sa z nej bude šíriť ďalej.

© Autorské práva vyhradené

443 debata chyba
Viac na túto tému: #regionálne voľby 2013 #Marian Kotleba