Na hlavu

Niektoré veci zmysel nedávajú, niektoré možno až príliš. A ak si položíte otázku, či je možné na súde vybaviť si rozhodnutie, odpoveď bude viac ako jasná.

17.12.2013 22:00
debata (4)

Krajský súd v Košiciach odsúdil vydavateľa Pravdy na zaplatenie odškodnenia a súdnych trov v závratnej výške viac ako 50-tisíc eur istému podnikateľovi a jeho právnikovi.

Ide o škandalóznu kauzu Slánske lesy a majetok v hodnote viac ako 40 miliónov eur, pri ktorej bol poškodený štát. Ten sa o lesné pozemky so spoločnosťou podnikateľa celé roky súdil a teraz ich získal späť do vlastníctva.

Pravda v nijakom fakte nepochybila. Dokazuje to aj konanie podnikateľa, ktorý nakoniec nežiadal opravu ani ospravedlnenie. Chcel vysúdiť peniaze a tie vo vysokej čiastke dostal. Za čo? To nevedel odôvodniť ani sám súd, navyše rozhodnutie padlo za zvláštnych okolností.

Nevysvetleným zostáva, prečo slovenský súd dal prednosť ochrane povesti podnikateľa pred novinami, ktoré na prechmaty upozorňovali. Nemenej podstatné je aj to, že podnikateľ bol v prípade roky trestne stíhaný a obžalovaný, teraz bol oslobodený. Prokurátorka s tým však nesúhlasí, odvolá sa.

A tak si položme ďalšiu otázku. Čo môže byť ešte tragickejšie ako podozrivé rozsudky? Nuž, ak má nespravodlivosť v sebe zakódovanú aj samotný právny systém. Obete násilných trestných činov môžu v našej krajine vysúdiť v súvislosti s ochranou ich osobnosti nedôstojne nízke odškodné v maximálnej výške sedemtisíc eur. Ak štát poškodí niektorého zo svojich občanov, obeť môže dostať finančnú satisfakciu len do sumy necelých 17-tisíc eur.

A na druhej strane. Noviny, ktoré na nehanebnosti poukazujú, platia odškodné rádovo vyššie o tisíce politikom, bohatým podnikateľom či sudcom a policajtom, čo sa pochybností dopúšťajú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba