Hlava 31,5

Vyučíte sa. Prácu však nenájdete, lebo vo firme, kde by možno takých ako vy aj potrebovali, nevezmú čerstvého absolventa.

27.01.2014 22:00
Práca, mládež, profesia Foto:
stavba, remeselník, živnosť, práca
debata (3)

Lenže na to, aby ste popri strednej škole absolvovali aj nejakú odbornú prax, by musela tá firma najprv nejakých praktikantov zaúčať. Ak neodídete do zahraničia alebo sa nepreorientujete na podávanie tehiel na stavbách, je dosť možné, že skončíte na úrade práce.

S každým ďalším mesiacom na úrade práce vám k stigme absolventa bez praxe pribúda aj stigma nezamestnaného. Ak majú personalisti vo firmách problém s absolventmi bez praxe, buďte si istý, že k nálepke nezamestnaný vám minimálne niektorí z nich v duchu onedlho pridajú aj nálepku „(pravdepodobne) nezamestnateľný“. Čo je pasca, do ktorej sa ľahko padne, no sakramentsky ťažko sa z nej škriabe von.

Tá istá firma sa však ochotne zapojí do prieskumov, z ktorých potom múdre hlavy vyčítajú, aké neschopné je naše školstvo, pretože buď nevypúšťa absolventov takých odborov, o ktoré je v podnikoch záujem, alebo ich vypúšťa, ale bez odbornej praxe.

Múdre hlavy dumajú, ale vydumať tu niet veľmi čo. Neexistujú páky, ktorými by štát donútil súkromné firmy umožňovať praktický zácvik učňov či študentov. Ani také, ktorými by ich prinútil zamestnávať absolventov bez praxe. No a stimuly typu daňových či odvodových úľav na pracovné miesta pre absolventov majú tiež svoje limity. Jednak v tom, že to stojí (štát) peniaze, jednak v tom, že aj toto riešenie si vyžaduje ochotu firiem zapojiť sa do takýchto programov…

Podľa Európskeho štatistického úradu (Eurostat) bol u nás v októbri minulého roka nezamestnaný každý tretí človek vo veku do dvadsaťpäť rokov. Presnejšie, bez práce bolo 31,5 percenta z nich. Utešovať sa, že je to menej ako 35,4 percenta z októbra roku 2012, by mierne zaváňalo cynizmom. Stále je to neúnosne veľa.

Ani fakt, že v takom Grécku či Španielsku je bez práce viac ako polovica mladých ľudí, nezaváži. Podľa údajov Eurostatu sme totiž v tejto štatistike v rámci európskej dvadsaťosmičky na siedmom najhoršom mieste.

Samozrejme, tých 31,5 percenta nejde celých na vrub problému s absolventmi bez praxe. Je však úplne evidentné, že tu niečo nie je v poriadku. A keďže problém s absolventmi SOŠ u nás nemajú firmy so zahraničnými koreňmi – pretože tie spravidla vedia, že najistejšia investícia je vychovávať si budúcich pracovníkov práve tým, že im poskytnú odbornú prax už počas strednej školy – chybu je treba hľadať aj v domácom podnikateľskom prostredí.

Oni naši kapitáni priemyslu bývajú totiž často veľmi rýchlo hotoví s problémami, na ktorých sa sami podieľajú. Napríklad radi meditujú na tému, ako by mal štát zreformovať odborné školstvo, aby im prinášalo hotové pracovné sily rovno pred brány podnikov… Čo len dokladá, že keď na to príde, ani inak zapálení obhajcovia kapitalizmu troškou toho korporátneho socializmu nikdy nepohrdnú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #absolventi #zamestnanie #prax