Konečne zemetrasenie?

Nemohli by byť prezidentské voľby častejšie, ako raz za päť rokov? Okrem nedôveryhodného súdnictva máme predsa ešte potápajúce sa zdravotníctvo, zanedbané školstvo... Veru, ak by mali voľby priniesť vždy aspoň jeden krok k zlepšeniu, potom nech sú hoci aj každý rok.

30.01.2014 22:00
debata (3)

Ale teraz už vážne. Aj keby sa reforma súdnictva, ktorú vo štvrtok predstavil Robert Fico s Tomášom Borecom, mala skončiť len čiastočným úspechom, ešte stále by to mohlo byť najväčšie zemetrasenie v slovenskej justícii od revolúcie. A že si veru naša justícia o riadne zemetrasenie koleduje!

Fakt, že medzi zámery Ficovej vlády sa dostal napríklad i návrh opozičnej exministerky Lucie Žitňanskej na oddelenie funkcií predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu, svedčí o miere pragmatizmu, s akým ju pripravili. Zdá sa, že hoci načasovanie má predvolebnú príchuť, autori svoje zámery myslia vážne. Takýto prístup totiž zvyšuje šance na dohodu medzi vládnymi a opozičnými poslancami. Keďže niektoré zo zámerov predpokladajú ústavnú väčšinu v Národnej rade, bez dohody naprieč snemovňou by nemali šancu.

Inými slovami, Fico mohol urobiť jednostranný predvolebný propagačný vietor a potom sa vyhovoriť na neochotu opozície v parlamente pristúpiť na dohodu. Takto je zrejmé, že sa o dohodu uchádza, čo je určite dobrá správa.

Už iba samotné oddelenie spomínaných funkcií by v praxi znamenalo, že v budúcnosti by nikto nemohol na čele Najvyššieho súdu revidovať rozhodnutia iných sudcov a zároveň im navrhovať disciplinárne tresty alebo inak ich šikanovať. Slovenské súdnictvo ako celok by tak prestalo pripomínať absolutistickú monarchiu, v ktorej sa poddaní môžu akurát modliť za to, aby bol ich budúci vládca osvietený, pretože nie je v ich silách docieliť, aby na vrchole nebol vôbec žiaden absolutistický vládca.

Bezpečnostné previerky by mohli odhaliť napríklad prepojenia niektorých sudcov na „regionálne bratstvá“ spriaznených sudcov, prokurátorov, advokátov a hláv miestnej mafie, správajúce sa vo viacerých oblastiach Slovenska ako neobmedzení páni nad zákonom.

Niektorým sudcom by zasa vonkoncom nezaškodilo, keby konečne pochopili, že trináste, štrnáste platy, práca doma a imunita nie sú bohom dané privilégiá. Že sú to výhody, ktoré im dala spoločnosť a za ktoré jej musia preukazovať adekvátne kvalitné protislužby. Alebo sa tých výhod budú musieť vzdať. A tak ďalej.

Zostáva len maličkosť. Neúnosné predlžovanie legislatívneho procesu (pod cnostnou zámienkou „odbornej diskusie“) by znamenalo iba dve veci. Justícia by jednak ešte zbytočne dlho zostávala tam, kde je teraz, a tí sudcovia, ktorí mali byť už dávno vyzlečení z talárov, by mali dosť času na „prípravu“. Rozumný človek sa nebude opájať predstavou akejsi spektakulárnej čistky. Ak by sa však reforma mala skončiť tak, že sa v súdnictve pôjde „po novom“ s nezmeneným personálom, bolo by to horšie ako otvorený výsmech.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba