Provizórium

Hodina H pre pracovníkov verejných vysokých škôl sa blíži. V najbližších týždňoch sa ukáže, či to vláda myslela vážne, keď im sľúbila zvýšiť platy o tri percentá, resp. o 16 eur.

04.02.2014 22:00
debata

Zahrnula to do svojho nariadenia a s tým by sa nemalo žartovať. Kde na to však univerzity zoberú peniaze, keď im v tohtoročnom štátnom rozpočte ubrali 20 miliónov? Na vyššie mzdy má ísť zatiaľ 10,5 milióna eur, no poriadny zvyšok stále visí vo vzduchu.

Varianty sú tri, jeden horší ako druhý. Prepúšťanie, redukcia projektov v spolupráci s eurofondmi, siahnutie na osobné ohodnotenia. Mohlo by to vyzerať tak, že tieto príplatky jednoducho zrušia a peniaze presunú do balíčka s nápisom Na vyššie platy. V praxi to však skôr bude tak, že tí, ktorí boli dosiaľ lepšie hodnotení, čosi stratia, lebo budú musieť byť solidárni s tými, čo z rozličných dôvodov mali slabšie osobné ohodnotenie či žiadne. Niečo také na spôsob zvrátenej teórie rovnakých žalúdkov…

Pôvodný zámysel bolo vyjsť v ústrety pedagógom a vôbec zamestnancom vysokých škôl nespokojným s tým, že štát pridá iba učiteľom na základných a stredných školách. Lenže ktosi tu nedomyslel, že kým jedna ruka dáva (rezort školstva), druhá (financie) prostredníctvom schváleného rozpočtu neúprosne berie. Ako z tohto provizória vykorčuľovať bez straty tváre? Ukazuje sa, že sa predsa len nájdu na ministerstve rezervy. Na jeden rok. Zatiaľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba