Čí je Tokaj

Len maďarský, alebo aj slovenský? Možno zbytočná otázka, veď víno je nadnárodný nápoj, ktorý nerešpektuje hranice.

14.02.2014 22:00
debata (9)

Každý z národov vniesol do jeho veľkého príbehu svoj vklad. Platí to aj o víne z Tokaja. Lenže s vínom sa spája obchod, sláva aj identita národov. Maďari považujú tokajské iba za svoje.

Tokaj je však aj súčasťou Slovenska. Keby sme sa veľmi zapozerali do histórie, zistili by sme, že Tokaj je od slovanského Stokaj – sútoku riek na území, kde sa rodilo a rodí slávne víno. Kto všetko sa neprehnal a nezapustil korene v tejto zemi? V čase, keď sa narodilo tokajské, Maďari aj Slováci, ktorí ho spoločne dorábali, žili v Uhorsku. Svet však nestojí, a hoci dobré víno nerešpektuje hranice, tokajské sa dnes rodí na jednej i druhej strane hraníc.

Bradatý spor o tom, čí je Tokaj, doviedli do úspešného konca Maďari. Nepozdávala sa im registrácia slovenského názvu vína Vinohradnícka oblasť Tokaj do elektronického registra chránených označení pôvodu. Toľko sa pravotili, až Súdny dvor EÚ rozhodol: slovenská registrácia nepredstavuje napadnuteľný akt.

Prakticky je to uznanie faktu, že v juhovýchodnom cípe Slovenska sa nachádza časť Tokaja, kde sa produkujú najslávnejšie svetové botrytické vína. Teda aj slovenskí vinári sú dedičmi tradícií a technológií, ktoré vznikli a rozvíjali sa najprv v Uhorsku a neskôr Maďarsku, Československu a stále aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba