Jobbik, domov!

Maďarská strana Jobbik, podobne ako iní extrémisti, sa nedostatok reálneho programu snaží prekryť nenávisťou voči každej inakosti, apelovaním na národné cítenie či snahou provokovať ostatných za každú cenu.

26.02.2014 22:00
debata (4)

Vzhľadom na pokles preferencií oproti voľbám v roku 2010, keď toto hnutie „za lepšie Maďarsko“ prekvapujúco získalo až 16,67 percenta hlasov, musí pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami nevyhnutne mobilizovať svojich voličov.

Jeho lídri sa preto pravidelne zúčastňujú na podujatiach, ktoré vyvolávajú rozruch na verejnosti – raz svoj míting urobia v bývalej synagóge, inokedy pri príležitosti výročia Viedenskej arbitráže prednášajú v Komárne alebo najnovšie prídu kortešovať do Dunajskej Stredy.

Nestáva sa však často, aby sme videli slovenských Maďarov protestovať proti maďarským extrémistom. To, že sa v utorok večer v centre Dunajskej Stredy ozývalo hlasné volanie „Jobbik, domov!“ ukazuje na prehlbujúcu sa deliacu čiaru aj v rámci tejto komunity na Slovensku.

Takéto „privítanie“ totiž podpredsedovi maďarského parlamentu Zoltánovi Balczóovi a kandidátovi na poslanca za „Felvidék“ Péterovi Pallérovi pripravili ľudia blízki Mostu – Híd.

Naopak, keď nedávno v Komárne prednášal líder Jobbiku Gábor Vona, udialo sa tak na pozvanie mládežníckej organizácie SMK Via Nova. Dva protichodné prístupy signalizujú, že súboj medzi týmito stranami sa bude ďalej vyostrovať.

Nemalo by sa preto zabúdať, kto k nám pozýva stranu, ktorú podľa nedávneho rozhodnutia súdu možno označovať za neonacistickú, a kto je proti nej ochotný vyjsť protestovať do ulíc. Keby toľko odvahy pred pár mesiacmi prejavili predstavitelia ostatných strán, možno by dnes v kresle banskobystrického župana sedel niekto iný…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jobbik