Vek nerozumu

Členovia Talibanu zabili 11 pracovníkov, ktorí v Pakistane vykonávali očkovanie proti detskej obrne. Urobili to v presvedčení, že ich deťom podávali látky spôsobujúce neplodnosť... Tejto správe u nás asi len málokto venoval pozornosť, je však dôležitá preto, lebo poukazuje, kam až môže siahať ľudská iracionalita.

04.03.2014 22:00
debata

Vďaka vakcíne sa túto nákazlivú chorobu podarilo vo vyspelom svete prakticky zlikvidovať, pričom Československo bolo prvou krajinou, ktorej sa v roku 1960 ju podarilo potlačiť úplne. Lenže po dvoch storočiach, ktoré sa dajú označiť ako „vek rozumu“ svetlo osvietenstva pohasína a prichádza k obratu. Dnešok, keď sa čoraz viac darí sprisahaneckým teóriám a správy o nebezpečenstve očkovania sa internetom šíria rýchlejšie ako samotná nákaza, dáva vyznávačom rôznych pavied a ezoteriky pseudoargumenty proti veciam, v ktorých doteraz vládol všeobecný konsenzus.

A tak zatiaľ čo sa filantropi ako Melinda a Bill Gatesovci všemožne usilujú poraziť obrnu v treťom svete, u nás percento zaočkovanosti z roka na rok klesá.

Nik nepopiera, že v niektorých prípadoch sa môžu prejaviť nežiaduce vedľajšie účinky vakcín, len by sa pritom malo zvážiť, čo predstavuje väčšie riziko pre spoločnosť. Slobodné právo jednotlivca nedať zaočkovať svoje dieťa totiž naráža na slobodné právo ostatných, ktorí si želajú, aby sa ich deti mohli pohybovať v prostredí bez obáv, že sa nakazia chorobou, ktorú poznáme už iba z kníh a filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Pakistan #vraždy #očkovanie #vakcína