Dobré je vzácne

Keď pred vyše desiatimi rokmi Američan Robert Parker, svetová degustátorská hviezda, upozornil na kvality slovenského rizlingu, zdalo sa, že nadlho pôjde o ojedinelý úspech Miroslava Petrecha.

19.03.2014 22:00
debata

Čas ukázal, že malá krajina je bohatšia na vinárske osobnosti. Posledné štyri roky niet veľkej medzinárodnej výstavy, kde by naši vinári nebodovali. Slovensko už nepozná len mená slávnych hokejistov, ale aj vinárov, ako je Vladimír Mrva, Peter Matyšák, Ladislav Šebo. Práve táto trojica, ale dali by sa menovať i ďalší, prispela k zviditeľneniu Slovenska na vinárskom poli, ktorému vždy dominovali veľké národy ako Francúzi, Španieli či Taliani.

Z hľadiska vinárskej tradície nie sme vlastne krajinou bez histórie. Radi síce pripomíname rímsku vinársku stopu na našom území, ale reálne sme mladý vinársky národ, zato s veľkou dávkou invencie. Národ, ktorý je na svoje víno v poslednom čase oprávnene hrdý. Má byť prečo, veď podobných úspechov, aké dosiahli vinári, nie je veľa.

Lenže rubom slovenského vinárstva je jeho vinohradníctvo. To prežíva jedny z najťažších čias. Stačí sa pozrieť na bratislavské vinohradnícke úbočia, aj ostatné malokarpatské. Nekraľujú tam vinohradníci, ale tí, čo sa nevedia dočkať ich premeny na stavebné pozemky. Nedávno prezident podpísal zákon ochraňujúci vinice. Prichádza v hodine dvanástej. Možno ešte ďalšie generácie ochutnajú Európou obdivované vína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vinohrady #slovenskí vinári