Hysterici všetkých...

Hystéria, ktorá sa u nás šíri pred druhým kolom prezidentských volieb, je absurdná. Bola by aj komická, to by sme však nesmeli vedieť nič o tom, v akých časoch a v akom priestore sa nachádza Slovensko.

20.03.2014 22:00
debata (10)

Nič nepomáha radikalizácii a extremizácii politickej scény tak ako hystéria, ktorá zakrýva podstatu.

Prezidentské voľby nie sú preteky o Nobelovu cenu za fyziku, ani to nie je súťaž klavírnych virtuózov. Otázka, ktorú majú riešiť voliči, je absolútne osobná: Komu z tých dvoch viac dôverujete?

Jedni môžu viac dôverovať Robertovi Ficovi, pretože pre nich predstavuje skúseného politika, ktorého názory na to, ako by malo vyzerať Slovensko, sú im bližšie. Druhí môžu viac dôverovať Andrejovi Kiskovi práve pre jeho neskúsenosť a pre to, že dôverujú životnému príbehu človeka, ktorý poctivo zarobil milióny a potom sa dal na charitu.

A naopak. Jedni môžu neznášať Fica pre jeho deklarované názory. Prípadne si myslia, že si jednoducho nezaslúži úrad prezidenta za to, ako vládla jeho prvá vláda v rokoch 2006 až 2010 a ako vládne tá súčasná od roku 2012. Alebo skrátka nechcú, aby prezident, premiér i predseda parlamentu pochádzali z jednej politickej strany.

Druhí môžu zasa neveriť Kiskovi, že svoje milióny zarobil tak nevinne a poctivo a že svoje charitatívne aktivity nezneužíva v prospech vlastných politických ambícií. Prípadne môžu mať voči nemu výhrady preto, lebo podľa nich by sa prezidentom nemal stať nejaký amatér iba vďaka tomu, že mal najviac peňazí na bilbordy.

Sú názory jedných hodnotnejšie ako názory druhých? Sú rozumnejšie, „občianskejšie“, zodpovednejšie a dokonca morálnejšie? A majú preto právo na informácie o tom-ktorom kandidátovi iba jedni a tí druhí nie? To sme už naozaj z tej politiky dočista osprosteli?!

Pred voľbami 2008 vytiahli proti Barackovi Obamovi podozrenie, že sa nenarodil v USA, a preto ani nemôže kandidovať. Obama jednoducho zverejnil svoj rodný list vrátane úradných záznamov z Havaja a fajka zhasla. To isté by sa stalo s Kiskom, keby zrozumiteľne vysvetlil, ako to bolo s jeho scientologickými známymi. Nie je predsa nič nemorálne, tobôž nezákonné, stýkať sa s rozličnými ľuďmi aj bez toho, aby sa človek s nimi rovno „namočil“.

Nie je nijakým „napomáhaním nepriateľovi“, keď niekto skonštatuje, že to Kiska hrubo nezvládol a jeho odpovede boli slabé. A už vôbec nie je kortešovaním za Fica, ak sa o tom normálne píše v novinách. Alebo je u nás občianske a zodpovedné iba pýtať sa Fica na Gorilu? A všetko týkajúce sa Kisku je len špinavá antikampaň za Ficove peniaze?!

Prezidentské voľby sú v druhom kole voľbou medzi dvoma osobami. Kampaň ani nemôže byť iná ako osobná. Rovnako ako je osobné rozhodnutie každého voliča.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska