Duely v éteri

Víkendové duely prezidentských kandidátov nepriniesli nič prevratne nové.

23.03.2014 22:00
debata (11)

Ani témy, ani ich uchopenie jednotlivými aktérmi. Hoci Andrej Kiska sa v porovnaní so svojimi výkonmi v hromadných diskusiách pred prvým kolom veľmi snažil, iniciatívu neprevzal.

Témy kampane pred druhým kolom volieb naďalej diktuje Robert Fico, v dobrom i v zlom. A podporovateľom Kisku naďalej nezostáva, než opakovať, prečo by sa podľa nich prezidentom nemal stať Fico. Prečo by sa ním mal stať Kiska, zostáva záhadou.

Zaujímavé bolo, že druhá diskusia v poradí – v nedeľu na TA3 – bola oproti tej sobotňajšej v RTVS vlastne regresom. Kým v sobotu sa poslucháč či divák mohol aspoň ako-tak dozvedieť čosi o tom, ako si obaja kandidáti predstavujú svoje pôsobenie vo funkcii hlavy štátu (a porovnávať), v nedeľu sa všetko krútilo okolo už prežutých tém.

No nič to, hlavné je, že sa moderátori tešili z toho, ako sa Fico s Kiskom do seba po ikstý raz púšťajú na tému scientológie alebo ústavnej ochrany manželstva. Takže sme sa po ikstý raz dozvedeli, kto sa teší na birmovku svojej dcéry, kto verí v Boha a kto považuje muža a ženu za jediných oprávnených uzavrieť manželstvo. Bolo by to hádam užitočné, keby si Slováci volili arcibiskupa. Lenže Slováci si práve volia prezidenta.

A po ikstý raz sme od Fica počúvali o tom, kto sa s kým stretával. Na čo Kiskovi poradcovia, zdá sa, konečne našli jednoduchú odpoveď – predsa nik nemá na čele napísané, či je v nejakej sekte, alebo nie. Lenže to by ich kandidát nesmel aj tento protiargument zamotať do mäteže bezobsažných fráz, takže je otázne, koľko divákov ho tam vôbec zaregistrovalo.

Je možné, že podnikateľ, ktorý nasekal milióny, je pri obchodných rokovaniach zvyknutý vystupovať z pozície sily. Nemusí to rovno znamenať agresivitu. Stačí, keď to dotyčnému dodáva pocit sebaistoty. Ale prezidentské voľby, tak ako aj prezidentský úrad, sú politika a v politike je zvyknutý vystupovať z takejto pozície Fico.

Ficova sebaistota bola v diskusiách jasná. Najmä v tej sobotňajšej ukazoval, že presne vie, čo funkcia prezidenta umožňuje a čo nie. Dá sa iba teoretizovať, na čom všetkom by ho mohli nachytať, alebo v čom všetkom by mu mohli kvalifikovane oponovať niektorí iní kandidáti z prvého kola volieb. Faktom zostáva, že Kiska ho nenachytá a oponuje mu systémom „ty o koze, ja o voze“.

Vo vecnej diskusii Kiska pripomína príslovečného študenta, ktorý sa naučí jedinú tému a na skúške sa potom za každú cenu, bez ohľadu na to, aká bola otázka, usiluje zaviesť reč k nej.

Nezamestnanosť, zdravotníctvo, justícia, o ktorých neustále báji, sú jednak témy do parlamentných volieb, jednak by mal Kiska problém i tam, pretože v parlamentných voľbách sa vyžaduje aj konkrétna odpoveď na otázku, čo chce kandidát s tými témami vlastne robiť. Debatný víkend sa dá zhrnúť dvoma vetami. Ak by Fico tieto voľby prehral, bude to len preto, že je Ficom. Jeho protikandidát na tom nebude mať žiadnu zásluhu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba