Dve stoličky

Andrej Kiska už pred voľbami avizoval, že sa chce vzdať prezidentského platu, čo je síce pekné gesto, ale z hľadiska transparentnosti by bolo oveľa lepšie, keby sa vzdal svojich podielov vo firmách, kde je stále akcionárom.

31.03.2014 22:00
debata (1)

A takých je neúrekom… Sedieť na viacerých stoličkách sa nedá, lebo skôr či neskôr nastane situácia, keď dôjde ku konfliktu záujmov.

Podľa čl. 103 Ústavy SR „prezident nesmie vykonávať inú platenú funkciu, povolanie alebo podnikateľskú činnosť a nesmie byť členom orgánu právnickej osoby, ktorá vykonáva podnikateľskú činnosť“.

Aj keď mu zákon priamo neukladá povinnosť, aby svoje podiely vo firmách predal, vzhľadom na typ podnikateľskej činnosti by mal Kiska ich predaj zvážiť. V prípade, ak by sa napr. nejaká splátková firma dostala pred súd, pričom prezident by bol jej podielnikom, stavalo by to hlavu štátu do čudného svetla.

Že to môže predstavovať naozaj problém, ukazuje aktuálne dianie v Česku. Tam minulý týždeň europoslankyňa Ingeborg Grässleová, ktorá je členkou výboru pre rozpočtovú kontrolu, aj premiér Sobotka vyzvali ministra financií Andreja Babiša, aby sa rozhodol, či chce byť v politike alebo podnikať. Firmy tohto českého miliardára dostávajú dotácie z eurofondov a jeho rezort dohliada, či tieto prostriedky boli pridelené správne, čím vlastne kontroluje sám seba. Preto prvý muž štátu, ktorý svoj imidž stavia na absolútnej nestrannosti a chce byť morálnou autoritou, by mal zvážiť, či mu stoja za to podiely vo firmách, alebo chce byť naozaj nezávislý, tak ako sľuboval.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Andrej Babiš #Andrej Kiska