Justičný kostlivec

To by tak bolo, aby sa v „najlepšej“ chvíli u nás zo skrine nevyvalil nejaký ten kostlivec! A o tom, že kauza Hedvigy Malinovej je kostlivcom našich orgánov činných v trestnom konaní, nemusí mať nikto pochýb.

04.04.2014 22:00
debata (2)

Ak si niekto na Generálnej prokuratúre nebodaj myslí, že teraz dokáže tento prípad „úspešne“ doviesť do konca a raz a navždy ho uzavrieť, hlboko sa mýli.

Telegraficky: 25. augusta 2006 dostala polícia v Nitre hlásenie, že študentka tamojšej univerzity prišla na skúšku v biednom stave. Tvrdila, že ju zbili a okradli dvaja neznámi mladíci, ktorí ju počuli na ulici rozprávať po maďarsky. Nebola to ona, kto útok nahlásil (na to nezabúdajme), ale jej učitelia, u ktorých sa napriek svojmu stavu dožadovala skúšky. Tí aj na mieste urobili prvú jej fotografiu, ktorá v nasledujúcich dňoch obletela slovenské aj maďarské médiá.

Vyšetrovatelia vypracovali podobizne údajných útočníkov a dali sa do pátrania, pri ktorom vraj preverili stovky osôb. Už 9. septembra však údajne Hedvigu Malinovú začali nútiť, aby sa priznala, že si napadnutie vymyslela. O dva dni nato bolo vyšetrovanie zastavené a polícia skonštatovala, že skutok sa nestal.

Začala sa prestrelka súdnych znalcov, policajný prezident robil kontratlačovky proti tlačovkám advokáta Hedvigy Malinovej a minister vnútra Robert Kaliňák mával pred televíznymi kamerami dôkazným materiálom, akoby vyšetrovanie viedol on sám.

Všetky sťažnosti proti zastaveniu vyšetrovania boli zamietnuté. V novembri 2006 začala polícia stíhanie proti neznámemu páchateľovi pre krivú výpoveď a prísahu. V máji 2007 bola obvinená samotná Malinová. Z poškodenej sa tak v očiach našich justičných orgánov stala postupne podozrivá a z prípadu sa stalo postupne čisté politikum.

Čo nové sa zistilo od roku 2012, aby to umožnilo prokurátorovi tvrdiť, že prípad je uzavretý? Aký „prelom“ mohol nastať v prípade odrazu po siedmich rokoch?

Zámerne spomíname rok 2012: Malinovej sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva sa totiž medzitým skončila dohodou o zmieri a vláda Ivety Radičovej sa jej ospravedlnila. Môžeme len dúfať, že si na Generálnej prokuratúre teraz niekto nejde cez Malinovú okrem iného aj vybavovať účty s bývalou vládou, pretože tým by bola celá trápnosť iba dovŕšená.

Bez ohľadu na to, čo si kto myslí o tom, čo sa vlastne v to ráno v Nitre stalo, táto kauza je kostlivcom v skrini našej justície. Čo iné si myslieť o vyšetrovaní, v ktorom „orgánom“ stačia dva týždne na to, aby im vraj bolo jasné, že niekto klame, a potom potrebujú sedem rokov na to, aby „prípad uzavreli“?

Čo iné si myslieť o kauze, ktorá bola zo všetkých strán spolitizovaná? V ktorej bola verejnosť braná za svedka podľa kľúča: „Komu veríte?“ – čo je ten najhorší kľúč, aký môže pri hľadaní spravodlivosti existovať. A myslíte si, že sa v tejto kauze odrazu zázračne vynorí nejaký iný kľúč? Nie, kdežeby. Na to je už dávno neskoro. Aj vďaka nitrianskym policajtom a Generálnej prokuratúre.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba