Bitka o Brusel

Európsky parlament je síce jednou z troch najdôležitejších inštitúcií EÚ, účasť slovenských voličov vo voľbách však tomu nijako nezodpovedá.

07.04.2014 22:00
debata

Na doterajšom trende veľa nezmení ani rekordných 29 strán, ktoré sa rozhodli v nadchádzajúcich voľbách kandidovať. Čo sa však zmeniť môže, je počet protestných a extrémistických síl zastúpených v Bruseli.

Aj keď nad zostavením kandidátky Smeru, sa kvôli doterajším (ne-)aktivitám niektorých jej súčasných europoslancov vznáša viacero otáznikov, vzhľadom na potenciál strany a vzhľadom na to, aký kaliber nasadili na jej čelo, majú sociálni demokrati veľkú šancu obsadiť takmer polovicu z 13 mandátov vyhradených pre Slovensko.

Oveľa dramatickejší však bude súboj, ktorý sa odohrá na pravoboku. Momentálne naše záujmy v Bruseli hája aj zástupcovia troch strán, ktoré nemajú parlamentné zastúpenie (HZDS, SNS a SMK), a s výnimkou SMK sa im s najväčšou pravdepodobnosťou svoje pozície nepodarí obhájiť. Bude preto zaujímavé sledovať, kto ich nahradí.

A keďže štandardné pravicové strany to majú tiež „nachýlené“ a na ich miesto sa tlačia pravicové novotvary, ktoré sa nijako netaja svojím euroskepticizmom, a navyše ak sa podarí zabodovať niektorému z extrémistov, tak Slovensko vyšle do sveta úplne iný signál než pred piatimi rokmi.

Eurovoľby tak môžu byť svedectvom, koľko frustrácie a odporu sa v nás skrýva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #voliči #eurovoľby