My sme Európa

Rozhovor viceprezidenta Spojených štátov Joea Bidena s Robertom Ficom prirodzene nebol zdvorilostnou záležitosťou. Na budúci týždeň sa plánujú rozhovory Ukrajiny a Ruska spolu s Európskou úniou a USA.

09.04.2014 22:00
debata (4)

Slovensko sa môže stať dôležitou súčasťou riešenia a Biden sa potreboval ubezpečiť, že si je toho vedomý aj náš premiér. Všetko nasviedča tomu, že slovenská vláda si je toho vedomá.

Ešte pred časom by bol osud Ukrajiny zdražením ruského plynu na bezmála dvojnásobok spečatený. Náš východný sused nemá šancu ruskému dodávateľovi splatiť dlh a keďže zhruba polovicu svojej spotreby plynu pokrýva práve produkciou Gazpromu, nevyhnutne by sa blížil jeho ekonomický kolaps.

Lenže EÚ zakazuje diskrimináciu, aká bola dlhodobo súčasťou ruskej obchodnej politiky. V rámci nej si Gazprom priamo v zmluvách s odberateľmi poisťoval, že komoditu neposkytnú tretím stranám. Takéto praktiky umožňujú napríklad to, o čo sa teraz snaží na Ukrajine: ceny pre rôznych odberateľov sa môžu hoci aj astronomicky líšiť, pričom ten, kto je „potrestaný“, si nemôže pomôcť.

My sme však Európska únia. Ak sa Slovensko rozhodne, že nakúpený a zaplatený plyn poskytne za lepšiu – hoci pre nás stále výhodnú – cenu „potrestaným“ Ukrajincom pomocou reverzného chodu, má na to podľa našich pravidiel právo. Buďme si len vedomí, že Gazprom hrá podľa vlastných pravidiel. Nie preto, aby sme sa tým strašili, ale preto, aby sa potom nikto netváril prekvapene.

O mesiac sú na Ukrajine naplánované prezidentské voľby a Vladimir Putin robí všetko preto, aby do hry opäť vrátil kritériá z minulého roku. Keď hral Viktor Janukovyč na proeurópsku strunu, Rusi pre Ukrajinu zavádzali dodatočné clá a na hraniciach robili prieky ukrajinským nákladným prepravcom. Keď Janukovyč zabrnkal na ruskú strunu, odrazu bolo všetko: ruská pôžička, clá zmizli a tak ďalej.

Dlhodobo je plynová vojna možno snahou o ekonomické vyčerpanie Ukrajiny (čo iné, dobrý obchodník predsa nezdvojnásobí cenu zákazníkovi, ktorý má práve problémy so solventnosťou). Krátkodobo je to pokus ovplyvniť atmosféru prezidentských volieb rovnako ako nepokojmi inscenovanými v mestách východnej Ukrajiny.

O týždeň budú ruskí vyjednávači požadovať takú federalizáciu Ukrajiny „v záujme národnostných menšín“, akou Putin nikdy v živote neobšťastnil a neobšťastní národnostné menšiny vo svojom Rusku. Alebo… rozpad Ukrajiny a ďalšie územné zisky Kremľa na základe „sebaurčovacieho práva Rusov“, ktoré hlásajú jeho provokatéri v Donecku a inde.

Ak myslíme vážne naše odmietanie takých cynických hier, potom sme povinní pomôcť Ukrajine, aby sa zbavila aspoň jedného z mečov, ktoré jej Putin postupne prikladá ku krku. Umožnením dodávok plynu ukážeme, že Európa nie sú iba jalové reči a heslá, ale že je to aj spolupatričnosť a pomoc v núdzi. Bez ohľadu na to, akú budúcnosť si Ukrajinci vyvolia, toto sa nám môže len stonásobne vrátiť. Aj keby mal Gazprom uvažovať o tom, ako „potrestá“ nás v Európe.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #USA #plyn #Ukrajina